"Tuttav leidis kuulutuse, kus pakuti 2 euroga ükskõik mis number kuivtoidupakki (on erinevaid pakke, igas pakis on erinevaid komponente), mille reaalne hind on ca 10 eurot," kirjeldas Delfile kaitseliitlane.

"Küsides, et kas 100 tükki saaks ka, siis vastati, et 100 pole mingi probleem. Siinkohal tekivadki mul kahtlused, et isegi kui need oleks tsiviilisikutele ka müügis, siis sellise hinnaga ei oleks võimalik neid kunagi müüa, et ise kasumisse tulla - välja arvatud juhul, kui kaitseliidu või kaitseväe ladudest pihta panna," lisas ta.

Kaitseväe logistikakeskuse teabeohvitseri kapten Marek Miili sõnul aga ei ole kaitseväe ladudest kuivtoidupakke kaduma läinud, ent Miil nendib, et pakke on ilmselt kõrvale pannud ajateenijad või kaitseliitlased.

"Internetis müüdavate kuivtoidupakkide näol on tõenäoliselt tegemist mõne kaitseliitlase või endise ajateenija poolt omaenda isikliku kõhu arvelt kokkuhoitud toiduga, mida siis püütakse kollektsionääridele või militaarhuvilistele maha müüa. Kaitseväes teenistuses olevatele inimestele kehtib kuivtoidupakkide kasutamise ja käitlemise kord, mis keelab sellise tegevuse," ütles Miil Delfile.

Kaitseliidu teavitusjaoskonna ülema major Tanel Rütmani sõnul ei ole ka kaitseliidul kuivtoidupakkide laos puudujääke.

"Kaitseliit kasutab ametlikke kaitseväe kuivtoidupakke vaid suuremate ametlike õppuste raames. Näiteks selle aasta esimesel poolaastal telliti neid kaitseväe logistikakeskusest kaitseliidu poolt vaid Kevadtormil osaleva isikkoosseisu tarbeks. Kogu tellitud sats sai meestele ka õppustel osalejatele laiali jaotatud," ütles Rütman Delfile ning lisas, et internetis pakutavaid ratsioone (pakkide erinevaid variante - R.V) pole kaitseliidule kunagi väljastatudki.

Samas oli äärmiselt kerge leida kuivtoidupakkide müügikuulutusi Eesti internetiportaalidest soov.ee, osta.ee, Hydra.ee, kuldnebors.ee ning buduaar.ee. Pakkide hinnad ulatusid sealjuures kuni 10 euroni tükk.

Kaitseväelaste seas NATO pakkidena tuntud kuivtoidupakid sisaldavad endas toitu, mida sõduritel on võimalik õppustel või lahingsituatsioonides tarbida. Pakid sisaldavad erinevaid toiduaineid nagu näiteks pähkleid, konserve, šokolaadi, kohvi, teed, putrusid ning muud, mida on võimalik välitingimustes tarbida. Ühest pakist peaks võitlejale piisama 24 tunniks.