"Meie meeskonna väljaõppetase on ääretult kõrge,– näiteks prantslased kutsusid meie meeskonda mitte laevakaitsemeeskonnaks, vaid eriüksuseks, sest et meie väljaõppetase sarnaneb prantslaste eriüksuse väljaõppele,”" ütles mereväebaasi staabiülem kaptenmajor Mati Terve. “Nii prantslastelt kui sakslastelt on meie laevakaitsemeeskondade kohta tulnud vaid positiivset tagasisidet – selle märgiks on ka siiani kestev ja tulevikus jätkuv koostöö, teatas kaitsevägi.”

Kümneliikmelise laevakaitsemeeskonna liikmed omavad lahingukogemusi muuhulgas ka Afganistanist.

„"Mina hindan meie meeskonda viie palli süsteemis hindele viis. Me oleme selleks missiooniks valmistunud pool aastat ja enam paremat ettevalmistust, kui me saime, on raske tahta,"“ ütles meeskonna ülem kapten Venno Slugen. „Meie eesmärk on lisaks aluste kaitsemisele teha palju koostööd sakslastega, et õppida neilt ja anda edasi ka enda kogemusi.“

9. jaanuarist jaanipäevani kestnud väljaõppe läbinud Eesti üksus asub teenima Saksa mereväe fregatil Sachsen. Missioonieelse väljaõppe lõppfaas toimus 6.-16. juunini Saksamaal, kus mehed läbisid laevakaitsemeeskonna praktika- ja protseduuride-, pantvangisituatsioonide lahendamise-, helikopteri- ja mereohutusalase treeningu. Väljaõppel ühtlustasid laevakaitsjad eestlaste ja sakslaste taset ning tegevusmustreid.

Esimene Eesti laevakaitsemeeskond käis välisoperatsioonil samuti Saksa üksusega, teine ja kolmas meeskond teenis koos Prantsuse mereväelastega.

Euroopa Liidu piraatluse vastase operatsiooni Atalanta ülesanne on Maailma Toiduprogrammi (WFP) raames Somaaliasse toiduabi transportivate ning teiste Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste kaitsmine. Merevägi osaleb operatsioonil alates 2010. aasta teisest poolest.