Samal ajal kui piirivalvekaatrid hädalistele appi sõitsid, täitus paat Tallinna lahel Paljassaare poolsaare juures veega ja inimesed sattusid uppumisohtu. Merepõhja vajunud paadis olnud üheksa inimest pääsesid halvimast tänu päästevestidele ning piirivalvajate ja päästjate kiirele tegutsemisele, teatas päästekeskuse pressiesindaja.

20. juunil kell 21.10 teatati Häirekeskusele, et vajatakse kiiresti abi. Helistaja sõnul oli Pirita TOPi juurest teekonda alustanud plastpaadis auk, paat täitus poolel teel Naissaarele veega ja ta arvas, et alus võib varsti põhja minna. Kaheksa minuti pärast helistas ta uuesti ja ütles, et nüüd on kõik inimesed vees. Küsimusele, kas neil on päästevestid seljas, vastas ta, et on küll.

Hädasolijaid saadeti otsima piirivalvekaater MP-15, operatiivpaat PVL-107, lootsikaater AHTO-28 ja Viimsi vabatahtliku merepäästeühingu liikmed, valmisolekus oli ka Politsei- ja piirivalveameti lennusalga päästekopteri meeskond.

Veerand tundi hiljem soovisid päästjad sündmuspaiga asukohta täpsustada ja helistasid teatajale tagasi. Telefon oli aga levist väljas ja lisainfot ei saadud. Merevalvekeskuse poolt välja saadetud kaatrid ja kopter merehädalisi esialgu ei leidnud ning anti Nõmme päästekomando meeskonnale anti korraldus alustada pinnaltpäästega.

Kella 22.10-ks olid inimesed piirivalvurite poolt üles leitud ja veest välja vinnatud. Kannatanud viidi kaatritega Miiduranna sadamasse, kus neid kuni kiirabi saabumiseni soojas hoiti. Peagi kohale jõudnud kolm kiirabibrigaadi vaatasid merehädalised üle ja hindasid nende seisundi stabiilseks. Alajahtunud patsiendid viidi täiendavale ülevaatusele Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Esialgsetel andmetel oli merehätta sattunud kaater merekõlbulik, kuid mingil põhjusel sattus tõenäoliselt ristlainetusse, üle parda löönud kõrge laine täitis aluse poolenisti veega ning kaater uppus mõne minuti jooksul.
Põhja prefektuuri operatiivjuhi Einar Lillo sõnul arenes kogu sündmus väga kiiresti, kaatril olnud inimesed jõudsid vaid teha telefonikõne ja seejärel olid juba vees. Lillo sõnul suudeti merehädalised päästa suuresti tänu seljas olnud päästevestidele. Samuti hoidsid merre sattunud hädalised end ühes grupis koos, seetõttu ei kandunud nad tuule ja lainega laiali, mis oleks päästmist oluliselt raskendanud ja vähendanud võimalust kõigi eluga pääsemisele.

Eile õhtul puhus Tallinna lahel 8-10 m/s tugev läänetuul, laine kõrgus oli 1,5-2 meetrit, veetemperatuur 16 kraadi.

Üheksa inimese elu õnnestus päästa, kuna nad järgisid olulisi merel liiklemise ohutusnõudeid. Neil kõigil olid seljas päästevestid ja vähemalt ühel kannatanul oli kaasas laetud akuga mobiiltelefon, millega ta abi kutsus.

Päästevest on merel kindlustuse eest

Neile, kes plaanivad meresõidu ette võtta, tuletab häirekeskus meelde, et ohutu mereliiklemise tagab töökorras varustus, oludele vastav veesõiduk ja päästevest.

Enne merele minekut kontrolli alati üle veesõiduki tehniline seisukord. Pardal peaks olema vähemalt kaks inimest, kes oskavad meresõidukit juhtida ja tunnevad ohutusnõudeid. Tutvu ilmaennustusega ning planeeri teekond, võta kaasa vajalikud merekaardid ja muu oluline kraam (kütus, söök, jook jne). Veendu eelnevalt, et veesõiduki tehnilised seadmed on töökorras ja nõutud päästevarustus pardal. Iga pardalviibija jaoks peab veesõidukis olema vähemalt üks päästevest või ujuvvahend.

Kindlasti tuleb merele kaasa võtta laetud akuga mobiiltelefon abi kutsumiseks. Alkoholi, narkootiliste või psühhotroopsete ainete tarbimine või nende mõju all merel minek on keelatud.