Saksamaa peamised poliitilised parteid ning juudi- ja moslemiorganisatsioonid on Kölni kohtus juunis vastu võetud otsust kritiseerinud. Liidukantsler Angela Merkel ütles, et Saksamaad ähvardab selle tõttu naerualuseks jäämine, vahendab BBC News.

Kölni kohtu otsus puudutas arsti, kes viis läbi nelja-aastase poisi ümberlõikamise, mis tõi kaas meditsiinilised komplikatsioonid. Arst mõisteti siiski õigeks ja kohtuotsus polnud siduv. Ometi kardetakse, et see võib saada teistele Saksa kohtutele pretsedendiks.

Saksamaa arstide koda (Bundesärztekammer) andis pärast kohtu otsust arstidele korralduse ümberlõikamisi mitte läbi viia.

Neljapäeval Bundestagis vastu võetud avalduses öeldakse, et valitsus peaks sügisel esitama seaduseelnõu, mis tagaks, et meditsiiniliselt oskuslikult ja ilma asjatu valuta läbi viidud poiste ümberlõikamine oleks lubatud.

„Juutide ja moslemite usuelu peab Saksamaal jätkuvalt võimalik olema. Ümberlõikamisel on juutidele ja moslemitele keskne usuline tähtsus,“ öeldakse avalduses.

Uus seadus tühistaks Kölni kohtu otsuse.

Saksamaa välisminister Guido Westerwelle ütles enne hääletamist, et avaldus näitab, et Saksamaa on tolerantne ja kosmopoliitne maa.

Ümberlõikamise kaitseks Saksamaal ühendasid jõud Euroopa juudi- ja moslemiorganisatsioonid. Ebatavalisele ühisavaldusele kirjutasid alla selliste organisatsioonide esindajad nagu Euroopa rabiinlik keskus, Euroopa juudiparlament, Euroopa juudiassotsiatsioon, Saksamaa türgi-islami usuasjade liit ja Brüsseli islamikeskus.