Vene Delfile rääkis Kohtla-Järvelt pärist mees, et kui nad hiljuti naisega Venemaal Moskva lähistel külas olid ja parkisid auto mitte valvatavasse parklasse vaid lihtsalt maja hoovi, olid hommikuks auto numbrimärgid kadunud. Kojamehe vahele oli aga pistetud lipik telefoninumbriga.

Mees kõneles, et eurooplastele omase mõtteviisiga pöördusid nad küll politseisse, kuid et sealne abi viibis ja vastuvõtt polnud väga ametlik, helistati lõpuks ka auto kojamehe alla jäetud paberile kirjutatdu telefoninumbrile. Oma auto numbrimärkide tagasisaamise eest küsite neilt 4000 rubla.

Kohtla-Järvelt pärit mees soovitas varguse ennetamiseks parkida auto valvatavasse parklasse või võtta pargitud autol numbrimärk eest ära ja kanda endaga kaasas. Viimast kasutas ta ka ise oma reisi lõpuni. 

Väidetavalt on väljapressijate taksid seda suuremad, mida lähemal pealinnale Moskvale ollakse. Numbrimärkide tagasiostmise eest on makstud isegi kuni 300 eurot, juhul kui tagasiostja on kaasanud ka politsei, on küsitud topelttasu ehk 600 eurot.

Ministeerium soovitab pöörduda politseisse

Välisministeeriumist öeldi Delfile, et Eesti esinduste poole Venemaal ei ole seoses kirjeldatud juhtumitega abi saamiseks pöördutud. Auto numbrimärgi varguse korral soovitas ministeerium pöörduda politsei poole.

„Kui numbrimärgi vargusega seoses toimub ka väljapressimine, siis tuleks selle kohta samuti avaldus teha,“ selgitas Helen Rits ministeeriumi pressitalitusest. „Pärast avalduse tegemist annab politsei juhtumi fikseerimise kohta omapoolse kinnituse. Vajadusel saab meie välisesindus olla abiks politseiga suhtlemisel.“

Tagasi võib pöörduda ka numbrimärkideta

Kui auto tehniline pass on alles ja politseist on saadud tõend ning samuti on olemas Vene piiril väljastatud dokument selle kohta, et antud autoga on isik Venemaale sisenenud, siis ei ole numbrimärgi puudumine piiri ületamisel probleemiks, kinnitas Rits.

„Kui auto tehniline pass aga puudub, siis saab Eesti esindus teha päringu maanteeameti liiklusregistri büroole. Sealt saab kõik vajalikud andmed, sealhulgas ka auto VIN koodi ning nende andmete alusel on võimalik väljastada tõend konsulile teadaolevate asjaolude kohta, mida piiril esitada,“ juhendas ta.

Seega tuleks numbrimärgi varguse korral Venemaal kindlasti pöörduda politseisse ja vajadusel kas Eesti saatkonda Moskvas, peakonsulaati Peterburis või konsulaadi Pihkva talitusse ning mitte hakata numbrimärgi vargust või väljapressimist kuidagi iseseisvalt lahendama, soovitas ministeerium.