„Riigi tagatis on tema enda usaldusväärsus,“ ütles Ligi valitsuse pressikonverentsil.

Ligi sõnul tähendab tagatis seda, et tagatist saadakse ainult 40 protsendi ulatuses ning see nõuab Eestilt koheselt kogu ESMi sissemakse tegemist.

„Ei tahaks seda meile liiga kulukaks ajada,“ põhjendas Ligi tagatise nõudest loobumist. „Üldine tagatis on ikkagi seesama koostöö, mis me Hispaaniaga teeme.“

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Hispaaniale finantsabi andmise Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi ja Hispaania valitsusasutuste vahel kokkulepitud tingimustel.

Hispaania esitas eurogrupi esimehele taotluse finantsasutuste rekapitaliseerimise finantsabi saamiseks selle aasta 25. juunil.

Euroala rahandusministrid avaldasid taotlusele toetust 27. juunil ning väljendasid valmisolekut laenata euroala stabiilsusvahenditest Hispaania finantssektori tugevdamiseks kuni 100 miljardit eurot.

Esimene väljamakse – 30 miljardit eurot – on kavas teha kohe pärast memorandumi heakskiitmist.

Tegemist on eelkõige finantsturgudele kindluse andmiseks ja erakorraliseks sekkumiseks vajaliku avansiga, mis jääb esialgu hoiule Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSFi) arvele Luksemburgis. Programmi kestus on 18 kuud ja selle edenemise ülevaatused toimuvad iga kvartal.

Soome ja Hispaania kahepoolne tagatiste kokkulepe avalikustatakse pärast selle vormistamist. Teadaolevalt saab Soome rahalise tagatise kuni 40 protsendi ulatuses oma EFSFi ja ESMi kohustuse põhisummast kooskõlas väljamaksete tempoga. Ülejäänud osa ja intresse ei tagata.

Soome tagatise hinnaks on juba Kreeka programmis otsustatud ESMi maksete kiirendus ning igasugusest Hispaania laenuga seotud tulust loobumine. Soome tasub ka kogu ESMi sissemakstava kapitali korraga, selgub rahandusministeeriumi poolt valitsusele esitatud eelnõust.