"Kaitseministri pöördumisel Saaremaal toimunud vabadusvõitlejate liidu kokkutulekul osalenute poole ei ole midagi ühist natsismi või fašismi tunnustamisega," kinnitas kaitseministeeriumi esindaja BNS-ile, kommenteerides Vene välisministeeriumi eilset avaldust seoses kaitseminister Urmas Reinsalu tervitussõnadega Kuressaares toimunud Eesti Vabadusvõitlejate Liidu kokkutulekul osalenutele.

Eesti on ministeeriumi kinnitusel üheselt hukka mõistnud nii Saksa kui ka nõukogude totalitaarsete režiimide kuriteod ja ideoloogia. "Samas peame oluliseks tunnustada inimesi, kes on võidelnud Eesti Vabariigi taastamise nimel nõukogude või Saksa okupatsioonivõimu vastu. Vastupanuvõitlejate tunnustamine vääristab Eesti Vabariigi taastamise nimel peetud võitluses elu jätnuid," märkis kaitseministeerium.

Moskva nimetas hiljuti Kuressaares toimunud 20. Eesti Vabadusvõitlejate Liidu kokkutulekut fašismi üle võidu saavutanute mälestuse mõnitamiseks.

"Eriti nörritav on Eesti Vabariigi kaitseministi Urmas Reinsalu osavõtt säherdusest kogunemisest. Tema tänuavaldus fašistide käsilastele "eesti rahva au päästmise" eest oli järjekordne kinnitus Tallinna ametivõimude sihikindlale müüdiloomisele teise maailmasõja sündmuste suhtes," teatas Vene välisministeeriumi ametliku esindaja Aleksandr Lukaševitš kommentaaris, mis ilmus teisipäeval Venemaa välisametkonna kodulehele.

Tema sõnul "ei saa Eesti võimude püüetel muuta arvukates kuritegudes süüdi olevad fašistide käsilased pseudopatriootliku retoorika abil rahvuskangelasteks olla õigustust".

Kaitseminister ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Urmas Reinsalu osales laupäeval Kuressaares Eesti Vabadusvõitlejate Liidu kokkutulekul, kus ta tunnustas vabadusvõitlejaid nende vapruse ja panuse eest Eesti riigile.

Reinsalu sõnul on vabadusvõitlejate panus, mis lähtus õigusliku järjepidevuse põhimõtetest, Eesti Vabariigi jaoks määrava tähtsusega päästes ühtlasi eestlaste au. Ta lisas, et on äärmiselt oluline, et ka riigikogu on oma auvõla vabadusvõitlejate ees tasunud, tunnustades käesoleva aasta veebruaris oma otsusega Eesti Vabariigi de facto iseseisvuse eest võidelnuid.

Reinsalu ütles vabadusvõitlejatele, et praegused põlvkonnad juhinduvad nende ohvrimeelest ning kinnitas, et Eesti on valmis enda ja oma liitlaste julgeolekut kaitsma.