Kalmuse sõnul on ta Soome poolega ühenduses olnud ning üheskoos otsustati, et rünnakus osalenud lapsed saadetakse pärast politseis tunnistute andmist kodumaale tagasi. "Ei saa küll kindel olla, et nad (Soome kogudus - R.V.) siia veel laagrisse tulevad. Eks nad arutavad ja siis otsustavad, kas tulevad või ei," rääkis Kalmus Delfile.

Vaimuliku ütluste kohaselt juhtus soomlastest laagrinoortega intsident, kui neljapäeva õhtul kella 21.15 ajal tuli kiriku ees olnud noorte juurde imelikult käituv mees, kelle jutust noored aru ei saanud. Et noored ei teadnud, mida mees tahtis, pakkusid nad talle inglise keeles oma telefone ja raha.

Mees ei lasknud siiski lahti ja poiss püüdis tüdrukut kaitsta, astudes vahele, vahendab Iltalehti. Siis haaras mees poisist kinni ja pani relvatoru tema otsmikule.

Tüdrukud püüdsid aidata, mille peale hakkas mees neid jalaga taguma. Kohale sattunud teine eesti mees suutis ründaja siiski noortest lahti tirida.

Ühe leerilapse lähedane rääkis, et mees tulistas õhku, kui noored ära jooksid.

Pilistvere vaimuliku Hermann Kalmuse sõnul ei oska ta öelda, kas politsei on kellegi ka vahistanud. "Tean vaid seda, et meest sama päeva õhtul kätte ei saadud," ütles Kalmus.

Rühmajuhid ei tahtnud olukorda ise kommenteerida. Nad on Iltalehti teatel suures šokis ja sõitsid laagrist minema.

„Kõik laagris olnud said abi vestluse näol. Lisaks sellele võtsime ühendust leerilaste vanematega,“ ütles Siuntio kirikuõpetaja Ismo Turunen.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja sõnul sai politsei väljakutse neljapäeva õhtul kell 21.26, kui patrull kutsuti Pilistveres sündmuskohale. Politsei sõnul tegid reedel kannatanud ka sündmuse kohta avalduse ning juhtumi osas on algatatud kriminaalmenetlus.

Lõuna ringkonnaprokuröri Merike Tiku sõnul on kriminaalmenetlust on alustatud karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist.

"Sündmuse asjaolude uurimine käib aktiivselt, hetkel toimub kannatanute ja tunnistajate ülekuulamine. Kõik asjaolud, sealhulgas tunnistajate ütlused kontrollitakse menetluse käigus üle. Kahtlustatava isik on kindlaks tehtud, kuid ei ole hetkel kinni peetud," ütles Tikk Delfile.