Ergma avaldas heameelt, et olümpiaad toimub sedakorda just Eestis ja et Eesti on pidanud selle korraldamist sedavõrd oluliseks.

Ergma osutas, et nende aastate jooksul on Eesti noored osalenud edukalt paljudel olümpiaadidel ja sealt tagasi tulnud ka auhindadega. Ergma sõnul sai rahvusvahelise füüsikaolümpiaadi toimumine Eestis ajendiks, et käesolev õppeaasta otsustati kuulutada Eestis teadusaastaks ja et Tartust saab 20. juulil maailma füüsikapealinn.

2012. aasta erilisust füüsikute jaoks rõhutab Ergma sõnul ka Higgsi osakese avastamine. „Selle osakese peaaegu poole sajand pikkune eksperimentaalne avastuse saaga näitab, kui keeruline on looduselt välja meelitada tema saladusi. Kuid füüsikud on sihikindel rahvas ja neid ei heiduta raskused,“ ütles Ergma.

43. rahvusvahelise füüsikaolümpiaadi IPhO 2012 toimub Tartus ja Tallinnas 15.-24. juulini. Esindatud on 82 riiki umbes 400 võistlejaga. Selle sündmuse puhul kuulutatakse Tartu 20. juulil üheks päevaks maailma füüsikapealinnaks, mil linnatänavail võib füüsikat leida kõikjalt. Samal päeval esineb Vanemuise kontserdimajas avaliku loenguga Sir Harold Kroto, kes pälvis 1996. aastal Nobeli keemiapreemia.