Võimuerakonna Ühtne Venemaa poolt esitatud seaduseelnõu poolt hääletas 374 riigiduuma liiget, selle vastu oli kolm ja üks jäi erapooletuks, vahendab Lenta.ru.

Teisel lugemisel lükati tagasi parandusettepanekud, mille olid esitanud kommunistliku partei ja Õiglase Venemaa esindajad. Protesti märgiks lahkusid kommunistid mõnedel andmetel saalist, kuid Interfax teatab, et kommunistide rahulolematuse kutsus esile teise seaduseelnõu arutamine, mille edasilükkamist sügisele nad nõudsid.

Valitsusväliste organisatsioonide seaduseelnõu, mille esimene lugemine toimus 6. juulil, nägi ette administratiivsete sanktsioonide rakendamist seaduse nõuete täitmata jätmise puhul, kuid need sätted jäeti seadusest välja ja kavatsetakse vastu võtta omaette seadusena sügisel. Sellega seoses lükati edasi ka seaduse jõustumise tähtaega, mis pole mitte 90 päeva pärast avaldamist, vaid 120 päeva.

Seaduseelnõu on pälvinud teravat kriitikat paljude inimõigusteorganisatsioonide poolt, mis peavad nüüd end „välisagendiks“ registreerima.

Praegu on Venemaal üle 200 000 organisatsiooni, mida rahastatakse välismaalt, kuid suuremal osal neist pole mingit pistmist poliitikaga. Seadus ei puuduta ka lubatud usuorganisatsioone.