Li leiti surnuna haiglapalatist Hiina keskosa linnas Shaoyangis 6. juunil. Tema kahtlane surm tekitas palju kära Hongkongis, kus tuhanded inimesed avaldasid meelt, nõudes Pekingilt asja uurimist, vahendab BBC News.

Li veetis enam kui 22 aastat vanglas pärast osavõttu 1989. aasta meeleavaldustest Pekingi Tiananmeni väljakul.

Pärast tema surma teatas kõrge Hongkongi ametnik, et kahtleb, et peaaegu kurt ja pime aktivist suudaks ennast üles puua.

Li vabastati vanglast umbes aasta tagasi, kuid teadetekohaselt pandi ta taas ööpäevaringse valve alla, kui oli intervjuudes öelnud, et on endiselt pühendunud demokraatlike reformide eest võitlemisele.

Li leidsid haiglas, kus ta viibis südamehaiguse ja diabeedi tõttu, surnuna sugulased. Tema kaela ümber oli valge riie, mille teine ots oli kardinapuu küljes. Li jalad puudutasid põrandat.

Võimud väitsid, et Li sooritas politsei valve all enesetapu.

Sõbrad väidavad, et enesetapp oli lavastatud ning süüdistavad võime Li surnukeha kremeerimisega kiirustamises pärast lahkamist.

Lisaks meeleavaldustele Hongkongis kirjutasid tuhanded inimesed üle maailma alla internetipetitsioonile, milles nõutakse Li surma asjaolude põhjalikku uurimist.