Suurbritannia rahvusarhiivi poolt avaldatud 1995. aasta briifingu materjalides ütleb üks ametnik, et tulnukate lennumasinatega kohtumiste asjaolude kindlakstegemine on prioriteet ning lisab, et neil ei paista olevat vaenulikke kavatsusi. Anonüümseks jäänud ametniku sõnul on peamine alustada avatud meeltega, sest mis tänapäeval on teaduslik fakt, ei pruugi olla tõde homme, vahendab Daily Telegraph.

Selgitades, et ta ei räägi igal öösel väikeste roheliste mehikestega, ütleb amtnik: „Me ei tea, kas ufod eksisteerivad. Kui nad eksisteerivad, ei tea me, mis nad on, nende eesmärki või kas nad kujutavad Ühendkuningriigile ohtu. Kui kohtutakse seadeldistega, mis pole maist päritolu, peab olema prioriteet nende eesmärgi kindlaks tegemine. Ilmseid vaenulikke kavatsusi pole täheldatud ning teised võimalused on: 1) Sõjaline luure; 2) Teadus; 3) Turism.

Ametnik lisab, et kui teateid võtta puhta kullana, näitavad need, et maavälistel sõidukitel on väga erinev kiirus ning nad oskavad end varjata.

Ametnik leiab, et seda tehnoloogiat võiks ära kasutada, kui see eksisteerib.

Dokumendis nimetatakse ufode nägemise võimalikke seletusi, mille hulgas on massihallutsinatsioonid, USA lennumasinad, atmosfäärinähtused ja pettused, kuid nenditakse, et ükski neist ei ole lõpuni veenev.

Lisatakse, et on olemas viiteid sellele, et teadaolevad intsidendid on ainult jäämäe tipp ning paljud inimesed ei taha riskida naerualuseks jäämisega ja jätavad ufode nägemisest teatamata.

Ametnik märgib, et teadete hulk kummaliste objektide kohta taevas kasvas dramaatiliselt pärast Teist maailmasõda ning enamik teateid tuleb talunikelt, politseinikelt, arstidelt ja armastajatelt.

„Enamik inimesi arvab, et ufod on viimase aja fenomen, aga nad ei ole,“ ütleb ametnik. „On olemas üsna usaldusväärseid teateid kummaliste objektide kohta taevas, mis ulatuvad tagasi sadade aastate taha.“

Kaitseministeeriumi 1979. aasta ametlikus briifingus, mis valmistati ette Suurbritannia parlamendi lordidekoja debatiks ufode üle, küsiti, miks peaksid tulnukad tahtma Maad külastada.

Anonüümseks jäänud luureohvitser ütles, et oleks mõistlik võtta arvesse tähtede arv universumis, tähtede arv, millel on elu toetavad planeedid ja huvitavate paikade nimekiri universumis, mida intelligentne kogukond võiks tahta külastada.

Ta ütles: „Külaskäike ebahuvitava tähe (Päike) tähtsusetule planeedile (Maa) ei toimuks tõenäoliselt sagedamini kui kord tuhande aasta jooksul või nii, isegi kui eeldada, et iga intelligentne kogukond teeb, ütleme, 10 reisi aastas. Seega on väited tuhandete külaskäikude kohta viimase kümne aasta jooksul liiga ülepakutud, et olla usutavad.“

Paberid näitavad ka seda, et Suurbritannia valitsuses oli aastatel 1950-1952 „lendavate taldrikute töögrupp“.

Vaata hiljuti avaldatud ufodokumente Suurbritannia rahvusarhiivi veebilehelt.

.