Valitsuse arvutuste järgi on olümpiamängudel kokku vaja ligi 24 000 turvameest. G4S on lubanud välja õpetada 10 000. Ülejäänud, üle 13 500 töötaja, tulevad Suurbritannia sõjaväest. Tegemist on riigi ulatuslikema julgeolekuoperatsiooniga rahu ajal, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui G4S ei suuda piisavalt turvamehi välja õpetada ja sõjaväelaste osa tõuseb 17 000-ni, annavad olümpiamängud ajalehe Daily Telegraph väitel tööd enam kui kümnendikule riigi sõjaväe isikkoosseisust.

Suurem osa turvameeste ülesannetest on sissepääsude valvamine ning inimeste kottide ja sõidukite kontrollimine. Daily Telegraphi teatel on paljud sõjaväest ametisse määratud Afganistani veteranid.

Sel nädalal olümpiaobjektidele saabunud turvamehed on teadetekohaselt jäänud ilma võimaluseta rahuldada esmaseid vajadusi, näiteks puuduvad tualetid.

Ühe ohvitseri sõnul on töötingimused alandavad.

„On tõsiselt alandav, kui kahel või kolmel missioonil Afganistanis käinud professionaalsed sõdurid pannakse tavalistesse turvamisülesannetesse, sest olümpiamängude korraldajad ei oska oma asju organiseerida,“ ütles ohvitser.

G4S saab olümpiamängude turvameetmete korraldamise eest 300 miljonit naela (umbes 380 miljonit eurot), teatas BBC. Kokku on valitsus eraldanud mängude turvalisuse tagamiseks üle 550 miljoni naela (700 miljoni euro).

Londoni olümpiamängud algavad 27. juulil.