Esmaspäeva õhtul hakkasid Hüüru Veski tiigis kalad veepinnale tõusma ja õhku ahmima ja Hapnikutaset mõõtes selgus, et see oli hommikuga võrreldes tugevasti langenud. Kalatiigi lüüsid suleti ja käivitati hapnikupump. Vaid 10-15 kala suri, ülejäänud õnnestus päästa. Samal õhtul teavitas Hüüru Veski keskkonnainspektsiooni.

"Tollel õhtul nad ei teinud midagi. Meie ise käisime mõõtmas nii Vääna jõge kui Pääsküla jõge ja Pääsküla jões oli hapnikutase põhimõtteliselt nullis - 0,1 milligrammi liitri kohta, mõõdik madalamat enam ei näitagi," rääkis Hüüru veski juhataja asetäitja Kirsti-Helena Lepp.

Hapnikutase vees peaks olema umbes 7 milligrammi liitri kohta, ütles Hüüru veski grillmeister, kuid keegi ei pumbanud hapnikku Pääsküla ega Vääna jõkke. "Seetõttu surid kõik suuremad ja väiksemad olendid jões - ka lepamaimud olid meie juures vähemalt eile lõunaks surnud," nentis Lepp.

Hüürus on forelle kasvatatud üheksa aastat. Selle aja jooksul on sarnaseid juhtumeid olnud 6-7 korda ja esimestel aastatel kaotati kaks tiigitäit kalu. Kui tuttavad kalakasvatajad andsid hapnikumõõtjad, saadi aru, mis on kalade suremise põhjus.

"Ma olen ise mitu korda selle jõekalda läbi astunud koos kohaliku kaitseliitlasega ja muudkui mõõtsime jõge. Kuni prügimäeni läks kogu aeg asi hullemaks - hapnikku jäi vähemaks, vähemaks. Pärast prügimäge hakkas hapnik jälle tõusma," sõnas Hüüru veski juhataja Arno Pavel.

Forellikasvataja arvas, et prügimägi on süüdi, ja tema sõnul oli sama meelt ka keskkonnainspektsioon. "Võtsime kaasa ka keskkonnainspektsioonist - Harju inspektsioonist inimesed. Diagnoos saigi nendega koos pandud," kinnitas Pavel.

Keskkonnainspektorid võtsid ka seekord Pääsküla ja Vääna jõest veeproove. Laborist saadakse tulemused kätte lähipäevadel. Tehti visuaalset kontrolli ja küsitleti inimesi. Käidi ka Pääsküla prügimäel. "Meil ei ole vähimatki põhjust arvata, et just sealt oleks reostus pärit olnud," märkis inspektsiooni nõunik Himot Maran.

Hapnikumõõtmisi keskkonnainspektsioon teinud ei ole, sest Marani sõnul ei ole neil vastavat aparaati. Hapnikumõõtmisi peab keskkonnainspektsioon tellima keskkonnauuringute laborilt.

Kuni märtsini haldas Pääsküla endist prügilat Tallinna Vesi. Pärast Tallinna korraldatud riigihanget sai uueks haldajaks OÜ Megido.