Justiitsminister Kristen Michali sõnul on eestlaste poolt Soomes toime pandud kuritegude arv üldjoontes järjest kasvanud, seejuures on kõige enam kasvanud vargused, joobes juhtimine ning juhtimisõiguseta sõitmine, vahendab justiitsministeerium.

"Kui 1997. aastal panid Eesti kodanikud toime 0,5 protsenti kõigist Soomes registreeritud kuritegudest, siis 2011 oli see protsent juba kolm. Selle kasvu on tinginud ühelt poolt eestlaste osakaalu kasv Soome rahvastikus, Soome reisimise lihtsustumine ja kindlasti ka nö „külaliskuritegevus", millest kõneleb fakt, et eestlaste poolt toime pandud kuritegevus on kasvanud kiiremini, kui seal elavate eestlaste arv," lausus Michal.

"Näiteks 2011. aastal peeti Soomes õigusrikkumises kahtlustatavana kinni 7876 kordumatut Eesti kodanikku, kellest 63 protsenti olid toime pannud liiklusalase õigusrikkumise, 15 protsenti varguse ja 22 protsenti muu õigusrikkumise," ütles justiitsminister.

Kokku peeti Eesti kodanikke aasta jooksul kinni 14 777 (osa isikuid peeti kinni korduvalt), mis on 10 protsenti rohkem kui 2010. aastal. Neist 9072 olid toime pannud kuriteo (sealhulgas ka rasked liiklusrikkumised) ning 5705 kerge liiklusrikkumise.

Soome statistikaameti andmetel elas 2011. aastal Soomes ametlikult üle 34 000 Eesti kodaniku, mis on 0,63 protsenti riigi elanikkonnast. Sellega moodustavad Eesti kodanikud suurima Soomes alaliselt elavate välismaalaste grupi. 2010. aastal ületas see esmakordselt ka Soomes elavate Venemaa kodanike arvu.

Justiitsministri sõnul on tähelepanuväärne, et enamlevinud kuritegude osas olid kahtlustatavad sarnaseid kuritegusid toime pannud ka Eestis.

"Näiteks varguse eest kinni peetud inimestest enam kui pooled olid varavastase kuriteo toime pannud ka Eestis ning vähemalt 0,5-promillises joobes tabatud sõidukijuhtidest oli Eestis sarnase kuriteo toime pannud 36 protsenti, kusjuures enamik seejuures korduvalt," sõnas minister.

"Kui vaadata joobes juhtimist üldisemalt, siis panevad Eesti kodanikud Soomes toime märkimisväärse osa joobes juhtimise kuritegudest. 21–39-aastaste joobes juhtimises kahtlustatavate hulgas oli Eesti kodanike osakaal umbes 11 protsenti ning raskete rikkumiste puhul (veres vähemalt 1,2 promilli) isegi 15–16 protsenti," ütles Michal.

Joobes juhtimise kuritegudest suurem on Eesti kodanike osakaal olnud ainult rasketes narkokuritegudes, kus iga kümnes kuritegu on toime pandud eestlaste poolt. Kõigist Soomes registreeritud vargustest 3,9 protsenti on toime pandud eestlaste poolt.

Eesti kodanike poolt toime pandud röövimiste arv on püsinud viimaste aastate jooksul stabiilsena.