Stockholmi metroo Kungsträdgårdeni jaam on osutunud loodusuurijate varakambriks. Uurijad said metrootunneli elanikke vaatama minna, sest jaam on laiendustööde tõttu suletud, vahendab YLE Uutiset.

Kõige erilisem leid on kaks millimeetrit pikk kahvatut värvi ämblik ladinakeelse nimega Lessertia dentichelis, keda pole kuskil mujal Rootsis avastatud.

Kõnealune ämblikuliik elab Lõuna-Euroopa kaevandustes, koobastes ja katakombides. Uurijad arvavad, et ämblikud sattusid metrootunnelitesse nende kaevamise ajal. Kungsträdgårdeni jaam võeti kasutusele 1977. aastal.

Teine hämmastav leid on eriline samblaliik Eucladium verticillatum, mida on nähtud Stockholmi lähedal viimati 1930. aastatel ja ka siis kasvuhoones.

Uurijatel pole aimugi, kuidas on see sammal sattunud metrootunneli seinale, sest Eucladium verticillatum levib väga aeglaselt.

Kungsträdgårdeni jaam on Stockholmi metroo kõige sügavamal asuv jaam. See paikneb 30 meetri sügavusel maa all. See on ka ainus, mille seinad on paljad, neid pole töödeldud ühegi keemilise ainega.