"Kaebus saadeti esitajatele tagasi," ütles riigi kõrgema kohtuinstantsi ametlik esindaja Pavel Odintsov teisipäeval Interfaxile, kirjutab BNS.

Tema sõnul oli dokumendi tagasilükkamise põhjuseks selle mittekohane vormistus. "Avaldusel olid kõigest kahe kodaniku allkirjad, juurde lisatud kultuuritegelaste nimekirjal puudusid allkirjad," selgitas Odintsov.

Kahele isikule, kes pöördumisele alla kirjutasid, saadeti vastus, kus selgitatakse, et nende pöördumise läbivaatamiseks puudub alus, kuna nad ei ole kriminaalprotsessi osalised.

Vene meedia avaldas 27. juunil umbes saja kultuuritegelase pöördumise, kohtule, milles nõutakse punkansambli Pussy Riot liikmete vanglast vabastamist ning nende suhtes algatatud kriminaalasja ümberkvalifitseerimist haldusõigusrikkumise asjaks.

„Me leiame, et Pussy Rioti vastane kriminaalasi kompromiteerib Venemaa kohtusüsteemi ning õõnestab usaldust võimuinstitutsioonide suhtes tervikuna,“ seisab pöördumises.

Kultuuriinimeste hinnangul „kasvab ühiskonnas ajal, mil aktsioonis osalenud vahi all viibivad, sallimatuse õhkkond, mis toob kaasa selle lõhenemise ja radikaliseerumise“.

Näitlejad, lavastajad ja muusikud osutavad, et hindavad veebruarikuise aktsiooni moraalset ja eetilist külge mitmeti, ent toonitavad samas,et ei näe „seaduslikku alust ega praktilist mõtet mitte mingit reaalset ohtu mitte kujutavate noorte naiste isoleerimiseks ühiskonnast, seda enam, et neist kaks on ka noored emad“.

Naistebändi liikmed ronisid 21. veebruaril Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus altarile ning esitasid laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. Laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putin minema ning hakkama feministiks.

Bändi kolmele liikmele – Jekaterina Samutsevitšile, Nadežda Tolokonnikovale ja Maria Aljohhinale – on esitatud süüdistus huligaansuses ning neid võib süüdimõistmise korral oodata kuni seitsmeaastane vangistus. Kõik kolm on eeluurimise ajaks vahi alla võetud, kuigi kahel neist on väikesed lapsed.

Pussy Rioti advokaadid saatsid Euroopa Inimõiguskohtusse (EIK) kaebuse Vene kohtute otsuste kohta, inimõigusühendus Amnesty International on Pussy Rioti liikmed meelsusvangideks tunnistanud.