Hiina ja mitmed 10-liikmelise ASEAN-i liikmesriigid taotlevad Lõuna-Hiina mere vaidlusaluseid alasid endale, teatab BBC News.

ASEAN-i välisministrid kohtuvad Kambodža pealinnas Phnom Penhis, misjärel saabuvad kohtumisest osa võtma veel 16 riigi esindajad, kelle hulgas on ka hiinlased.

Kohtumisele saabub ka USA riigisekretär Hillary Clinton, kes juhib USA kaubandusdelegatsiooni.

ASEAN-i ametnikud kohtuvad Hiina esindajatega, et saada vastu võetud käitumiskoodeksile heakskiit, teatas Kambodža välisministeerium. Kambodža peaminister Hun Sen ütles kohtumise avamisel esmaspäeval, et käitumiskoodeks on kohtumise prioriteet.

Hiina välisministeerium teatas esmaspäeval, et soovib käitumiskoodeksit arutada. „Kui tingimused sobivad, tahab Hiina ASEAN-i riikidega arutada käitumiskoodeksi formuleerimist,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja Liu Weimin.

ASEAN-i püüdlusi veenda Hiinat käitumiskoodeksit aktsepteerima on juhtinud Filipiinid, kellel tekkis aprillis Scarborough' madalikul Hiinaga vastasseis. Mõlemad pooled süüdistasid teineteist oma territoriaalvetesse tungimises.

Vietnami pahandab Hiina üleskutse asuda nafta otsingutele nende riikide vahel vaidluse all oleval merealal.

Hiinal on kattuvaid territoriaalseid nõudmisi mitme ASEAN-i liikmega – Filipiinide, Vietnami, Malaisia ja Bruneiga.

ASEAN-i liikmete vahel pole aga üksmeelt, mida teha. Neli asjassepuutuvat riiki tahavad tegutsemist, kuid ülejäänud, nagu Kambodža, saavad Hiinalt abi ja investeeringuid ning ei soovi paati kõigutada.

ASEAN loodi 1967. aastal Tai, Indoneesia, Malaisia, Filipiinide ja Singapuri poolt. Brunei liitus 1984., Vietnam 1995., Laos ja Birma 1997. ning Kambodža 1999. aastal.