Los Angeleses asuv juudiorganisatsioon Simon Wiesenthali keskus kutsus Saksa seadusandjaid üles pakkuma ümberlõikamisele seaduslikku kaitset ning kuulutas, et kohtuotsuse kehtima jätmine oleks plekk tänapäeva Saksamaa mainele, vahendab The Local.

Ümberlõikamise kriminaliseerimine oli rünnak ühe judaismi aluspõhimõtte vastu, kirjutasid Wiesenthali keskuse asutaja ja vanem ning kaasvanem, rabid Marvin Hier ja Abraham Cooper Saksamaa liidukantsler Angela Merkelile.

Nad märkisid, et natsidiktaator Adolf Hitler ütles „ühes oma kurikuulsas juudivastases kihutuskõnes“, et „südametunnistus on juutide leiutis, see on kahjulik nagu ümberlõikamine“.

„Alates natsismi lüüasaamisest on Saksamaa käinud pika tee ja teinud tõsist tööd, et võtta edukalt uus kurss pärast holokausti kohutavat pärandit, tagades usuvabaduse ja demokraatia,“ kirjutasid rabid.

Kölni kohus otsustas eelmisel kuul, et lapse põhiõigus säilitada kehaline terviklikkus kaalub üles vanemate põhiõigused. Otsust võib pidada õiguslikuks pretsedendiks.

Saksamaa moslemite koordinatsiooninõukogu pressiesindaja ütles kolmapäeval, et kohtuotsus on suur löök integratsioonile.

Saksamaa moslemite juhid kutsusid kolmapäeval seadusandjaid üles võtma vastu seaduse, mis kaitseks õigust poisse ümber lõigata, kui seda tehakse religioossetel põhjustel.

Umbes 20 organisatsiooni, mis esindavad enamikku Saksamaa umbes neljast miljonist moslemist, kuulutasid, et parlament peab tagama usuvabaduse, kaotades õigusliku ebakindluse, mis praegu ümberlõikamist ümbritseb.

Igal aastal lõigatakse Saksamaal ümber tuhandeid väikseid poisse, eriti suurtes juudi- ja moslemikogukondades.