Valitseva sotsiaalliberaalse liiduga (USL) seotud parlamendisaadikud süüdistavad paremtsentristi Băsescut ebaseaduslikult peaministri volituste omandamises 2010. aastal, kui ta tegi teatavaks karmid eelarvekärped, ning kohtu sõltumatuse rikkumises, vahendab BNS.

USL-i saadiku Toni Grebla sõnul õigustavad Băsescu rikkumised tagandamist. Põhiseaduse kohaselt võib presidendi tagandada juhul, kui ta rikub "rängalt" alusseadust.

Alates 2004. aastast riigipea ametis olnud Băsescu tõrjus süüdistusi ning väitis omakorda, et USL üritab tagandamisettepanekuga kohtusüsteemi oma mõjule allutada.

Valitsuskoalitsiooni viimaste päevade sammud, eriti rünnakud konstitutsioonikohtu vastu, on teinud murelikuks nii Euroopa Liidu kui ka USA.

Peaminister Victor Ponta teatas kolmapäeval, et käskis justiitsministeeriumil tühistada konstitutsioonikohtu kohtunikele esitatud süüdistused. Samm paistis olevat mõeldud siseriikliku ja rahvusvahelise furoori summutamiseks.

Kuid valitsus kiitis juba heaks seadluse, mis keelab konstitutsioonikohtul parlamendi otsuste osas seisukoha võtmise ja teeb seega lihtsamaks Băsescu tagandamise.

Saadikud hääletavad tagandamisettepaneku üle ilmselt reedel, sõltumata konstitutsioonikohtu mittesiduvast otsusest.

Kui parlament ettepaneku heaks kiidab, tuleb küsimus 30 päeva jooksul rahvahääletusele panna.

USL-il õnnestus Băsescu 2007. aasta mais tagandada, kuid ta ennistati rahvahääletusel ametisse. Kuid presidendi populaarsus on langenud eeskätt 2010. aastal rakendatud karmide kärpemeetmete tõttu.