Läbisin koolituse ning olen paberitega turvatöötaja. Olen kõige noorem ning peale minu töötavad objektil peamiselt pensioniealised mehed ja naised. Lisasissetulekuga kaastöötajad ei saa ilmselt aru, et neid petetakse. Kuid mina olen otsustanud õigluse jalule seada.

Krooniajal oli mu palk umbes 6000 krooni, nüüd eurodega on see palju väiksemaks jäänud. Tundub, et palgarahadega petetakse.

Samuti pole me saanud palgalehti. Töötasin varem teises turvafimas, kus kõik oli ilusti lehtedel kajastatud - mille eest kui palju raha sain. Nüüd ei ole midagi antud. Mul on tunne, et pettus on kestnud juba pikemat aega.

Meie ülemus ei anna end üldse näole. Tundub, nagu ta lausa kardaks mind. Kui midagi küsida või rääkida tahad, ei ole tal kunagi aega, lükkab vastamise edasi ja kaob ära.

Just pühadega petetakse päris palju. Siis peaks töötamise eest olema topelttasu, kuid meile pole rohkem makstud.

Ükskord jäin objektil magama. Olin nagu harilikult 24 tundi tööl. Enne lahkumist ütles ülemus, et tal pole kedagi tööle panna ja ma pean jääma nii kaua, kui uus inimene tuleb. Olin järjest tööl 48 tundi, aga inimene ei suuda nii kaua üleval olla. 

Siis juhtuski, et jäin kogemata magama. Karistuseks võeti mult ära terve vahetuse palk. Aga mitte selle vahetuse oma, millal ma tööl olin, vaid ühe teise vahetuse oma, kui oli topeltpalk. Seega tulin ülemusele vastu ja karistuseks jäin topelt ilma 24-tunni palgast.

Üks asi, mis mind väga häirib, on töögraafikute koostamine. Kui ülemus teeb graafikut, ei küsi ta kunagi, kas meil on mingeid eelistusi. Ta lihtsalt teeb enda soovi järgi tööplaani ära ja kõik peavad nõus olema. Mõnikord juhtub, et töötajad vahetuvad või keegi läheb töölt ära ning graafikut tehakse kuu jooksul mitu korda ümber. Graafikuga ei saa kunagi arvestada ega oma plaane teha.

Töö on tegelikult päris raske. Peab objekti valvama, laskma autosid sisse ning allkirjastama pabereid. Mõnikord ei ole aega isegi süüa ega vetsu minna. Siis on ülemus öelnud, et lihtsalt mine, las nad ootavad.

See on tegelikult stressirohke ja ohtlik töö. Olen püüdnud kinni ka mõned vargad. Pean enda eluga riskima, kuid preemiad varga kinnipüüdmise eest on üliväiksed.

Minu tunnipalk on alla kahe euro - töö on aga kindlasti palju rohkemat väärt. Kui seejuures veel petetakse ega taheta seda vähestki ära maksta, mis ma ära olen teeninud, tuleb nutumaik suhu.

Ma ei tea, kas süüdi on raamatupidaja või meie otsene ülemus, aga igatahes olen otsustanud pöörduda töökaitsesse. Usun, et saan õigluse jalule ja mulle makstakse ehk veel tagantjärele ära, mis pettusega on maksmata jäetud.

Nii see enam jätkuda ei saa. Ma usun, et mul jagub jõudu enda ja oma töökaaslaste eest seista.