Strasbourgis viibiv Tarand rääkis Vikerraadiole, et enne ACTA lepingu hääletust tuleb ilmselt hääletada Euroopa kõige suurema partei, Rahvapartei ettepanekut ACTA lepingu hääletus edasi lükata. Tema sõnul soovib Rahvapartei ilmselt ära oodata kohtu seisukoha.

Tarandi sõnul saabki Rahvapartei ettepaneku hääletusest esimene indikatsioon, milline hääletustulemus saab olema ACTA lepingu puhul.

„Rahvaparteil ei ole tegelikult midagi enam oodata,“ rääkis Tarand kohtuotsuse mõjust. Isegi juhul, kui ACTA midagi ei muuda, toob see Tarandi hinnangul sisse ebaproportsionaalseid karistusvõimalusi, mille alusel näiteks pahaaimamatu lapsevanem võib hakata kandma kriminaalvastutust.

ACTA lepingu puhul on Tarandi sõnul tegemist nõusoleku menetlusega, kus saadikutel tuleb hääletada selle üle, kas anda nõusolek mingi rahvusvahelise lepingu sõlmimiseks või mitte anda.

Tarand meenutas, et ACTA protsess on olnud pikk ja parlament on selles küsimuses juba vähemalt kaks resolutsiooni vastu võtnud.

Tarandi sõnul oli eile ka plenaari debatt, mis sarnanes parlamentaarsele väitlusele. ACTA pooldajad, kes e-maili ei kasuta, olid parlamenti saatnud kirju ja postkaarte.

ACTA pooldajate väitel võimaldab selle vastuvõtmine luua Euroopas 120 miljonit töökohta. Põhjenduseks tuuakse, et varastamine ja piraatlus võtab väga palju loovtööstuse töökohti ära.