Siseminister Theresa Mayd süüdistati rassipingete õhutamises ja isegi brittide Kreekasse suunduvate puhkusereiside ohustamises, kui ta ütles intervjuus Daily Telegraphile, et euro krahhi puhul rakendataks Suurbritannias erakorralist immigratsioonikontrolli.

Liberaaldemokraadist asepeaminister Nick Clegg tundus end May seisukohast distantseerivat, öeldes, et valitsus lihtsalt jälgib olukorda.

Parlamendi alamkoja koordinatsioonikomitee ees esinenud Cameronilt küsiti, kumb versioon on õige, ja peaminister toetas Mayd.

„Loomulikult on meil tegevuskavad igasuguste sündmuste käikude jaoks – see on iga valitsuse jaoks õige viis toimida,“ ütles Cameron. „Seaduslik seisukoht on, et kui on erakorralisi pingeid, on võimalik rakendada meetmeid migratsioonivoogude piiramiseks, kuid loomulikult loodame me, et seda ei juhtu. Ma oleksin valmis tegema ükskõik mida vaja, et hoida riiki turvalisena, hoida pangandussüsteemi tugevana, hoida majandust tervena. Lõpuks on see peaministrina minu esmane ülesanne.“

Kui Cameronilt küsiti Suurbritannia piiri sulgemise seaduslikkuse kohta, vastas ta: „Ma loodan, et asi selleni ei jõua, aga nagu mina sellest aru saan, on seaduslikud volitused olemas, kui on erilised pinged. Kui peab planeerima, peavad olema varuplaanid, peab olema valmis kõigeks, kui meie maailmas on nii palju ebakindlust. Aga ma loodan, et need asjad ei muutu vajalikuks.“

Praegu võivad Euroopa Liidu kõigi 27 liikmesriigi kodanikud elada kõigis teistes liikmesriikides. Enamik neist võivad ka töötada Suurbritannias, kuigi mõnedele uutele liikmesriikidele Ida-Euroopas kehtivad piirangud.

Paljud kreeklased on viimastel nädalatel Kreeka pankadest raha välja võtnud ja pannud selle Briti rahandusasutustesse, et oma säästud säilitada.

Arvatakse, et suur hulk kreeklasi püüab oma rahale Suurbritanniasse järgneda, kui majanduskriis peaks kaasa tooma hüperinflatsiooni või rahvarahutused.

Leiboristist endine Euroopa asjade minister Denis MacShane oli üks neist, kes Mayd kritiseerisid, kui küsimus piirikontrollist esimest korda tõstatati.

„Igal valitsusasutusel on tegevusplaanid enamiku asjade puhuks. See hirmutab mind veidike, sest proua May õhutab pingeid. Ja loomulikult, kui me keelame kõigil kreeklastel Suurbritanniasse tulemise, keelavad kreeklased kõigil brittidel Kreekasse minemise – see on suurepärane algus puhkustehooajale,“ ütles MacShane.