Vanad inimesed on öelnud, et kui madu koduõue tuleb, siis see on mõne nõia poolt nõiutatud. Koduõues on rästikuid varemgi suvel olnud, aga siiani aknalaual küll veel neid näha pole olnud. Läksin kohe vaatama, et millesse ta ajada saaks, et kuhugi ära viia, kuid ta oli vahepeal kuhugi ära roomanud.

Ühed kõige jubedamad elukad on maod ehk siis rästikud näiteks. Kui metsas käia, siis näeb neid õnneks harva. Viimastel aastatel on maod roomamas koduõues ja ilmselt on põhjuseks see, et läheduses asub kivihunnik ja olemas on ka vana hoone. Maod pidid tahtma olla just kivihunnikutes.

Kuigi madu iseenesest ju kedagi ei ohusta, aga ma lihtsalt ei talu mõtet, et kui käin koduõues ja sealt vaatab vastu mingil hetkel sisisev madu. Sellline vaatepilt on õudus kuubis, nagu öeldakse. Naabritel on õues kurepesa ja kured on ka need, kes kipuvad vedama madusid oma pessa. Ühel suvel juhtus selline lugu, et kurel olid pojad pesas surnud ja arvatav põhjus on see, et kurg vedas pesasse veel elus oleva rästiku ja see salvas kurepoegi.

Öeldakse, et madu tappa ei tohi ja samas öeldakse, et kui mao ära tapad, siis saad seitse pattu andeks. Madu pidi ka tapetuna saba liigutama päikeseloojanguni.

Mida teeksid teised inimesed, kui koju jõudes vaatab neile ukse ees või akna peal "ootav" madu vastu? Šokk oleks kindlasti suur. See veel puuduks, kui mõni madu suisa tuppa kuidagi tee leiaks?

Kas minu aknalaual oli rästik või nastik, ma ei oska öelda. Ta oli üleni tume.