„Lääneriigid, eelkõige Ühendriigid, üritavad aktiivselt Moskvat veenda, et ta peaks andma Süüria juhile poliitilist asüüli,“ kirjutas ajaleht RIA Novosti vahendusel. „Meil ei ole sellist plaani olnud,“ kinnitas aga Kommersandi allikas.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles märtsis, et Moskva ei paku Assadile poliitilist varjupaika.

Süüria töögrupi välisministrite Genfi konverents, millel osalesid lääneriigid, Venemaa ja Hiina, toetas laupäeval täieliku täidesaatva võimuga üleminekuvalitsusorgani loomist Süürias, mille kohta tegi ettepaneku ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annan.

Lääneriigid, sealhulgas USA, väidavad, et Genfi kokkulepe ütleb selgelt, et Assad peab ametist lahkuma. Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius kinnitas teisipäeval, et avalduse võtmetähtsusega fraas on „mõlemapoolsel nõusolekul“, ning keegi ei suuda ette kujutada, et opositsioon võiks nõustuda Assadi nimetamisega üleminekuvalitsuse liikmeks.

Süüria opositsioon, mis koosneb suurest hulgast omavahel kokkusobimatutest poliitilistest rühmitustest ja liikumistest, peab valima ühise esindaja tulevasteks läbirääkimisteks Süüria võimudega.