Seaduseelnõu koostas parlamendi välisasjade- ja julgeolekukomisjon. Iraani parlamendil pole selles asjas siiski kuigipalju sõnaõigust, sest rahvaesindajate otsused peab heaks kiitma 12-liikmeline nõukogu, kuhu kuulub juhtivaid usutegelasi ja juriste, vahendab BNS.

Iraani liidrid on varem korduvalt kinnitanud, et jätkavad tuumaprogrammi hoolimata sanktsioonidest ja teistest ÜRO julgeolekunõukogu kehtestatud meetmetest.

Analüütikute hinnangul annab naftaembargo koos sel nädalal jõustunud täiendavate USA finantssanktsioonidega islamivabariigi majandusele tõsise hoobi. Naftaeksport annab umbes poole Iraani riigituludest.

Iraani naftaminister Rostam Qasemi kinnitas pühapäeval, et naftaembargo on vaid järjekordne samm aastakümneid kestnud tulutute sanktsioonide reas.

"Sanktsioonidel pole olnud Iraani majandusele mingit mõju ja nii on see ka edaspidi," ütles Qasemi uudisteagentuuri ISNA teatel. "Ma ei näe mingit probleemi, kui meie vaenlased täna sanktsioonid käivitavad, sest need on eksisteerinud juba palju aastaid ja midagi pole juhtunud."

Iraani tuumakõneluste juht Saeed Jalili hoiatas sel nädalal Euroopa Liidule saadetud kirjas, et bloki ja USA uued sanktsioonid "avaldavad mõju tuumakõnelustele".

Suurbritannia kutsus pühapäeval pärast Euroopa Liidu naftaembargo jõustumist Iraani rahvusvahelise üldsusega koostööle. Briti välisministri William Hague´i sõnul näitavad sanktsioonid Euroopa Liidu otsustavust rakendada islamivabariigi suhtes karme meetmeid.

"Enneolematud naftasanktsioonid Iraani vastu on jõustunud," ütles Hague BBC televisioonis. "Need on kõige karmimad meetmed, mida Euroopa Liit on tänaseni Iraani suhtes rakendanud, ning annavad märku meie otsustavust suurendada rahumeelset diplomaatilist survet."

Hague´i sõnul peab Iraan lähinädalatel otsusele jõudma.

Iraan on ka varem ähvardanud sulgeda vastuseks võimalikele õhulöökidele oma tuumarajatistele strateegilise Hormuzi väina.

Saudi Araabia on ähvardust nüüd siiski tõsiselt võtnud ja avanud uuesti vana torujuhtme, mis võimaldab naftatransporti Punase mere sadamate kaudu.