Need kuus regiooni on Moskva linn, Moskva oblast, Peterburi linn ning energiarikkad Handi-Mansi autonoomne ringkond (Jugra), Tjumeni oblast ja Jamali-Neenetsi autonoomne ringkond, teatab RIA Novosti.

„Nende regioonide arvele langeb ligi pool sisemajanduse kogutoodangust; nad on suurimad panustajad föderaaleelarvesse, moodustavad suurima osa tarbijanõudlusest ja põhilise osa riigi ekspordivoogudest. Nendes regioonides tegutsevad või omavad peakortereid enamik riigi suurimatest ettevõtetest, sealhulgas kõik Venemaa monopolid,“ teatab RIA Rating Venemaa regioonide sotsiaalsete ja majanduslike positsioonide 2011. aasta ülevaates.

Ekspertide sõnul on Venemaa regioonide majandusarengu vahel ruured erinevused.

„Selle ebavõrdse arengu määrab suuresti looduslike ressursside kättesaadavus, ajalooliselt tekkinud infrastruktuur, kliimatingimused, elanike suhtumine töösse ja teised objektiivsed faktorid,“ märgivad eksperdid.

Suure Kuuiku võib jagada Moskva konglomeraadiks ja Peterburiks, mis on finantside akumuleerumise keskused, ning Tjumeni konglomeraadiks, mis on nende finantside materiaalne allikas. Need kaks blokki on tihedalt seotud ning ei saa eksisteerida ilma teineteiseta.

Põhja-Kaukaasia ja Volga piirkonna vabariigid, Siber ja Kaug-Ida näitavad kõige halvemaid majanduslikke ja sotsiaalseid tulemusi.

„See pilt on vaevalt üllatav. See probleem on pikaajaline, valus ning nagu seni paistab, pole seda korrapäraselt lahendatud vaatamata kõigile pingutustele,“ nendivad eksperdid.