Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Cecilia Malmströmi pressiesindaja Tove Ernst ütles EL-i Eesti esinduse vahendusel BNS-ile, et IT-agentuur alustab tegevust sügisel ning täismahus hakkab agentuur tööle tänavu detsembris.

Agentuuris tööle hakkavate ametnike arv on veel täpsustamisel, kuid tänavu on kavas võtta ametisse 75 inimest. IT-agentuuri töötajad värbab Euroopa Liidu personalivaliku büroo EPSO. IT-agentuuuri tehnilise ja administratiivse personali värbamine on praegu käimas. Tehniline personal hakkab tööle peamiselt Prantsusmaal Strasbourg'is.

IT-agentuuri andmekaitsejuhi, turvaülema ja pearaamatupidaja konkurss on lõppemas. Konkurss nendele kolmele ametikohale algas 10. mail ja kandideerimise tähtaeg on 30. juuni.

IT-agentuuris saavad tööd eelkõige sobiva kvalifikatsiooni ja kogemustega inimesed. Sobivate kandidaatide väljaselekteerimise järel võtab EL IT-agentuuri inimeste töölevõtmisel arvesse ka geograafilist tasakaalu.

Millistest liikmesriikidest pärit inimesed agentuuris tööle hakkavad ja kas nende seas on ka eestlasi, selgub pärast värbamisprotsessi lõppu.

Euroopa Liidu IT-agentuuri peakontor alustab ajutiselt tegevust Tallinnas Rävala puiesteel Euroopa Liidu majas. Agentuuri käsutuses on 1500 ruutmeetrit pinda. IT-agentuur jääb oma ajutisse asukohta EL-i majja tõenäoliselt 2-3 aastaks, kuni institutsioonile on leitud alaline asukoht. IT-agentuurile sobiva asukoha leidmine on töös.

IT-agentuuri ülesanne on EL turvalisusvaldkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine ning sidetaristu haldamine. IT-agentuuri hallata saavad olema Schengeni infosüsteem (SIS), viisainfosüsteem (VIS) ja asüülitaotlejate infosüsteem Eurodac. Samuti hakkab agentuur haldama tulevasi justiits- ja siseküsimuste andmebaase. Agentuuri peakorter hakkab asuma Tallinnas ning andmekeskused Prantsusmaal Strasbourgis ja Austrias Sankt Johann im Pongaus.