Avaldame märgukirja täispikkuses:

"Käesolevaga soovib Kaitsepolitseiamet juhtida Eesti ametnikkonna tähelepanu korruptsioonivastasest seadusest tulenevatele ametiisiku tegevus- ja toimingupiirangutele, rõhutades asjaolu, et ametiisiku kõrvaltegevus võib kaasa tuua ametikohustuse rikkumise.

Kaitsepolitseiamet on menetlenud süütegusid, kus ametiisik mittetulundusühingu asutaja, liikme või juhatuse liikmena on rikkunud korruptsioonivastase seaduse nõudeid. Menetluste käigus on selgunud, et ametiisikud teadlikult või mitteteadlikult ei järgi või ei teadvusta endale piisavalt korruptsioonivastasest seadusest tulenevaid kohustuslikke nõudeid.

Korruptsioonivastases seaduses sätestatud ametiisiku keelatud tehingute ja huvide konflikti vältimise meetmed toimivad eelkõige ametiisiku enesekontrolli põhimõttel. Ametiisik peab jälgima, et ta ei sooritaks ametiisikuna, olles samal ajal ka mittetulundusühingu liige, keelatud tehingut iseendaga või temaga seotud isikuga.

Samuti on ametiisikul keelatud volitada enda asemel oma alluvaid tegema huvide konfliktiga seotud tehinguid. Eesti kodanikul on õigus vabalt valida tegevusala, elukutset ja töökohta. Juhul, kui ametiisiku liikmelisus mittetulundusühingus võib põhjustada tema töö- või teenistuskohustuse täitmisel huvide konflikti, siis peab ametiisik ise otsustama mittetulundusühingust väljaastumise vajaduse üle. Samuti on ametiisik kohustatud võimaliku huvide konflikti ohu ilmnemisel sellest tööandjat teavitama ning ühtlasi taandama ennast huvide konfliktini viiva otsuse tegemisest.

Palume teavitada oma haldusala ametiisikuid ülal kirjeldatud mittetulundusühingu liikmelisuse ehk ametiisiku kõrvaltegevuse korruptsiooniohust ja korruptsioonivastases seaduses esitatud
nõuete järgimise vajalikkusest.

Kaitsepolitseiameti märgukiri on koostatud vajadusest huvide konflikte tõhusamalt ennetada ning see järgib Vabariigi Valitsuse poolt kinnitatud korruptsioonivastase strateegia eesmärke."