Riigi kõrgeim kohus otsustas, et Obama sisepoliitika üks alustala - hõlmata tervisekindlustusega sellest seni ilma olnud 32 miljonit ameeriklast - vastab põhiseadusele, kuid kehtestas mõningad piirangud kõige vaesemate ameeriklaste abisaamisele, vahendab BNS.

Ülemkohtunik John Roberts, keda üldiselt tuntakse pigem konservatiivide seisukohtade toetajana, asus sedapuhku vastaspoolele ja liitus üheksaliikmelise kohtu nelja liberaaliga, kes toetasid ideed, et ameeriklased peavad ostma ravikindlustuse.

Kohtuotsus andis hoobi vabariiklastele, kes väitsid, et tervishoiuseadus on vastuolus Ühendriikide põhiseadusega.

Reformi läbikukkumine olnuks suureks tagasilöögiks Obamale ja tema võimalustele uuesti valitud saada.

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner lubas jätkata võitlust, öeldes, et "me ei pea soostuma Obamacare'iga".

"Esindajatekoda jätkab võitlust täieliku tühistamise nimel," säutsus Boehner Twitteris vaid mõni minut pärast kohtuotsuse avalikkuseni jõudmist.

Reas säutsudes ütles vabariiklaste liider, et aastal 2010 seaduse jõu saanud reformid veavad üles tervishoiukulusid ja muudavad väikeettevõtjatele personali palkamise märksa keerulisemaks.

Obama vastu kandideeriv, veel mitte ametlikult valitud vabariiklaste kandidaat Mitt Romney lubas juba varem, et Valgesse Majja saades on tervishoiureformi tühistamine tema esimese päeva ettevõtmine.