"Ma sain hiljuti teada, et mu vanemad olid juudi päritolu, see on suur uudis," ütles europarlamendi liige ja Jobbiki regionaalne juht Csanád Szegedi neljapäeval ilmuvas usutluses paremäärmuslikule päevalehele Barikád.

Ta lisas, et see uudis on talle üllatus ja tal läheb selle "seedimiseks" aega, vahendab Baltic News Service.

Szegedi on sageli juudivaenuliku retoorikaga esinenud ning ilmus europarlamendi esimesele istungile, seljas Jobbiki poolsõjaväelise tiiva, nüüdseks keelustatud Ungari Kaardiväe (Magyar Gárda) munder.

Kuid oma viimases usutluses ütles ta, et rassipuhtusest olulisem on see, "kuidas keegi ungarlasena käitub". "Minu jaoks on ungarlaseks olemine olnud alati kohustus (mu riigi ees), millel ei ole rassilise üleolekuga midagi pistmist."

Szegedi uudis pälvis kolmapäeval sotsiaalvõrgustikes lõbusaid reaktsioone.

Juhtiva uudisteportaali Index hinnangul näitas lugu, et "lollus ei ole seotud geneetilise pärandiga".

Ka juudiorganisatsioonide liikmed viskasid paremäärmuslase üle nalja, tehes ettepaneku ta sünagoogi palvetama kutsuda ning talle ilma tuimestuseta ümberlõikamine teha.

Blogi Narancs.Hirado hinnangul on võimatu, et Szegedi ei teadnud, et tema vanaema oli holkaustist pääsenud juut. Blogi nimetas Szegedit häbiplekiks nii ungarlastele kui ka juutidele.

Jobbiki liider Gábor Vona kinnitas, et Szegedi jääb ametisse.

Liikumine Parema Ungari Nimel (Jobbik Magyarországért Mozgalom) ehk Jobbik (parem) on 2003. aastal asutatud rahvusmeelne Ungari partei, mida vastased on nimetanud ka fašistlikuks ning antisemiitlikuks. Partei ise kirjeldab end konservatiivse ja radikaalselt patriootiise kristliku parteina, mille põhieesmärk on Ungari väärtuste ja huvide eest seismine.

Jobbik soovib Ungari naaberriikides elavatele ungarlastele enesemääramisõiguse ja autonoomia andmist.

2010. aasta parlamendivalimistel sai Jobbik kolmanda tulemuse ja 46 kohta 386-st.