Kohtuotsuses öeldakse, et vanemate usuvabadust ja õigust lapsi harida ei rikuta, kui ümberlõikamisega oodatakse, kuni laps suudab ise selles küsimuses otsustada, vahendab Baltic News Service.

Säärase otsuseni viis kohtuasi ühe Kölni arsti vastu, kel tuli vanemate tahtel ümber lõigata nelja-aastane moslemi poiss.

Mõni päev pärast operatsiooni tekkis lapsel tugev verejooks ja vanemad pidid ta haiglasse viima. Prokurörid esitasid arstile süüdistuse tõsise kehavigastuse tekitamises.

Esimene kohtuinstants mõistis arsti õigeks, sest ta ei rikkunud seadust, kuna vanemad olid lõikuseks nõusoleku andnud. Kölni ringkonnakohus, kuhu asi edasi kaevati, tunnistas arsti süütuks teistel põhjustel, leides, et ümberlõikamist puudutavates seadustes valitseb segadus.

Kohus langetas aga otsuse, mis vastustab kindlalt vanemate õigust lasta oma lapsi väiksest peast rituaalselt ümber lõigata.

Kohtuotsus vihastas Saksa juudi kogukonda. Selle juht Dieter Graumann ütles, et otsus on "ennenägematu ja dramaatiline sekkumine usukogukondade enesemääramisõigusesse".

Tema sõnul on ümberlõikamine osa juutide usust, mida "austatakse kõigis maailma riikides".

Passau ülikooli kriminaalõiguse ekspert Holm Putzke ütles aga Financial Times Deutschlandile, et kohtuotsus on "erakordselt tähtis arstidele, sest annab neile esimest korda õigusliku kindluse".

"Erinevalt paljudest poliitikutest ei lasknud kohus end hirmutada antisemitismi- või ususallimatuse süüdistustest," rõhutas ta.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel lõigatakse maailmas ümber kolmandik 15-aastaseid või vanemaid mehi. USA-s tehakse see operatsiooni hügieenikaalutlustel juba lastele.

Ka Saksamaal lõigatakse igal aastal ümber tuhandeid juudi ja moslemi poisse.