Õnnetuskohal oli kaks kaubalaeva ning sinna sõitis ka sõjalaev HMAS Maitland, rääkisid merendusametnikud, vahendab BNS.

Samas paigas läks nädala eest põhja laev, pardal 200 sisserändajat. Päästa õnnestus 110 inimest, hukkus või teadmata kadunuks jäi umbes 90.

Austraalia valitsus kordas pühapäeval üleskutset jõustada Malaisiaga sõlmitud põgenike vahetamise lepet, et heidutada inimkaubitsejaid, kes ohtlikku merereisi vahendavad.

Canberra sõlmis eelmisel aastal kokkuleppe, millega taheti viia kuni 800 Austraalias asüüli taotlevat paadipõgenikku Malaisiasse ja Austraalia omakorda kohustus nelja aasta jooksul vastu võtma 4000 praegu Malaisias elavat registreeritud põgenikku. Kuid peaminister Gillardi habras koalitsioon ei suutnud leppele parlamendis toetust kindlustada ning asüülitaotlejad asuvad jätkuvalt ohtlikule reisile Austraalia poole, peamiselt Indoneesia kaudu.

"Ilma Malaisia lahenduseta on meil kokkuklopsitud Indoneesia lahendus, mis on täiesti ebapiisav, see ei kaitse piire, see ei päästa elusid," ütles välisminister Bob Carr Austraalia rahvusringhäälingule.

Justiitsminister Nicola Roxon kutsus Tony Abbotti juhitud opositsiooni Malaisia kokkuleppe osas kompromissile jõudma.

"Minu arvates näitab see eriti selgelt, miks inimesed ei tohiks sellele uskumatult ohtlikule reisile asuda," ütles Austraalia justiitsminister.