Lugeja 21
26.06.2012 06:23
Põhimõtteliselt õige jutt. Kui kõik arendaksid Eesti tüüpi kärpepoliitikat, siis vajuks arenenud Vana-Euroopa sellisesse deflatsiooni, mida ei tunta ilmselt pärast perioodi 1929-1933, eelmise Suure depressiooni ajast. 2009. aastal oli kärpimine vajalik ja õige samm, kuid seda rahumeeli jätkata veel 2012. aastal? No, ma ei tea... Kuidas saab selge mõistusega rääkida sellises olukorras arengust. Kärpides rikkaks? Aastaid.

Millega Taliga aga üle pingutab ja mis on omane ka paljudele majandusanalüütikutele, on see meeleheitlik "lisandväärtust" tootva ettevõtluse taga ajamine. See on hea demagoogia, millega rahvast lollitada. See nn lisandväärtus ei ole praktiliselt mitte kusagil peamine majandusmootor. Peamiseks majanduse liikumapanevaks jõuks on väikeettevõtlus. Ja seda isegi Saksamaal!

Minu arust tuleks Eestis anda roheline tee ja täiskäik väikeettevõtluse soodustamiseks. Eriti sellise, mis suudab ka töökohti luua. See on alusmüür, millele toetub kõik ülejäänu. Rahva üldist ettevõtlikkust tuleb arendada ja soodustada. Ettevõtlikum rahvas usub ka vähem valitsuse muinas- ja udujutte, usub rohkem endasse ja suudab olla ka enda heaolu eest vastutav.

Ei ole vaja lollitada Eesti inimesi sellega, et peamine põhjus arengu seiskumiseks, stagnatsiooniks või suisa tagasiminekuks peitub mingi müstilise "lisandväärtuse" puudumises. Põhjus on valitseva ringkonna mugavuses ja ... ebakompetentsuses. "Universaalsed" poliitministrid on Eestile kahjulikud.

saluut
26.06.2012 08:28
Põhimõtteliselt õige tekst, aga ühe märkusega. Kriisi alates ei suutnudki ettevõtjad sellise kiirusega mingeid struktuurimuutusi (uued kaubad ja teenused) rakendada, nagu vaja oleks olnud. Ettevõtted jooksid kähku rahast tühjaks ja ettevõtjatest said "märjad mägrad", kel siiani kaelas buumiaegsed mullilaenud. Nad ei suudagi kohalt võtta, sest meie kiidetud pangandussüsteem on laene andnud ainult siis, kui neid vaja pole ja sisse nõudnud siis, kui värsket raha oleks vaja. Seda õppetundi me pole veel omandanud. Praegu saaks rohkem loota neile, kes on uued tulijad, nagu oli kuskil 90-date alguses.

Twitter

Kaur Kender ‏@doctorkender
Kus on lubatud kasvuhooneefekt ja kliimasoojenemine? Peab korraldama Kyoto protokollide ühispõletamise.

Kurt Walter ‏@KurtValter
Tuttav kahepalgelisus: J. Ratas liitus RK Inimõiguste rühmaga, kuid samas keeldus liitumast RK koostatud Iraani opositsiooni toetuskirjaga.

Kristjan Pihl ‏@kristjanpihl
Jack Daniel's – karmide Eesti rokivideote püsirekvisiit.

Anvar Samost ‏@anvarsamost
Tallinna TV-s just nüüd - reportaaž Hundisilma jaanipeolt!

Andres Tropp ‏@andrestropp
Hispaanias kõrbenud tasuliste maanteede operaatorid ootavad valitsuse abi. Muud võimalust polevat. Huvitav kas nad pankrotist pole kuulnud?

Toomas Kümmel ‏@ToomasKymmel
Poolas Kałkówis avati mälestusmärk Smolenski katastroofis hukkunud president Lech Kaczynskile - 11m pikkune TU-154M! http://www.novayagazeta.ru/photos/53232.html

Anvar Samost ‏@anvarsamost
On rõõm lugeda (Päevalehest), et Lõõnik on ka aastakümneid tagasi õiguse eest seisnud, näiteks Võru sõltumatut noortekolonni "ohjeldades".

alari rammo ‏@alarirammo
Raadiost tuli jõulukontserdi reklaam. Ilm järelikult ei paranegi enam.

Anvar Samost ‏@anvarsamost
@alarirammo Kas tasub nii pessimistlik olla? Ma usun, et lund tuleb veel.

Toomas Kümmel ‏@ToomasKymmel
@alarirammo Ning korraga märkame et sellel aastal ei olegi Munamäe tipust lumi sulanud...

Olav Osolin ‏@osokas
Lahendan ristsõna. Kas mõtisklev häälitsus on tõesti "traa"?

Urmas ‏@ojaurm
Rambo elab Tai põhjaosas, Birma piiri läheduses rahus ja vaikuses.See muutub, kui tema poole pöördub inimõiguslastest misjonär Meikar...