Täna õhtupoolikul teatas Liana Jüsmä Delfile, et Tallinna vanglas valitseb olukord, kus 2. korrusel asuv 3. üksus ei söö juba terve päev seoses Tallinna vangla ametnike käitumisega. Jüsmä väitel võttis temaga ühendust üks vangivalvuritest, kuna naine esindab sealsest üksusest mitut kinnipeetavat.

Nimelt olevat ametnikud teadlikult pannud vangidele toitu jagama ebameeldiva isiku, kes vangidele oma seisuse pärast vanglahierarhias meeltmööda ei ole. Jüsmä sõnul olevat eepool mainitud isik muuhulgas näiteks sülitanud vangide toidu sisse, seega keelduvad vangla asukad juba terve päeva toidu söömisest.

Põhjuseks, miks vanglaametnikud vangide jaoks ebameeldiva isiku toitu jagama panid, olevat Jüsmä sõnul kinnipeetavate viimase aja kaebused ametnike peale Euroopa inimõiguste kohtule. Seega olevat ametnike selline käitumine tingitud kättemaksust kaebuste eest.

Eesti vanglaid haldava justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talve sõnul on osad Tallinna vangla kinnipeetavad tõesti tänase päeva jooksul loobunud ühel või teisel söögikorral vangla pakutavast toidust. "See ei tähenda, et nad oleks loobunud söömisest, kuna nad söövad vangla kauplusest ostetud toitu," ütles Talv Delfile.

"Soojast toidust keeldunud vangid pole oma teo põhjendamiseks vanglale mingit avaldust esitanud. Vangla toidust loobujaid on olnud täna erinevatel söögikordadel orienteeruvalt 70," ütles Talv.

2008. aastal suri Tallinna vanglas sarnase olukorra tõttu ka noor kinnipeetav, kui näljastreigiga nõuti vangide hierarhias madalamal seisva vangi-toidujagaja ametist eemaldamist. Toona eitas justiitsministeerium surmajuhtumi seost vangide streigiga, kuid vanglast ajalehe Den za Dnjom toimetuseni jõudnud teated väitsid aga vastupidist: noormehe tervis halvenes just seoses streigiga, kuna vangla on terviklik organism ja streigist on rohkem või vähem mõjutatud kogu vangla.

Justiitsministeeriumi väitel viibis toona kinnipeetav Tallinna vanglas üksnes ajutiselt, ta toodi sinna alles 16. juulil seoses kohtuistungiga ning ta ei osalenud osalises toidust loobumises ega puutunud kokku teiste kinnipeetavatega, kes toidust loobusid.