Mõned aastad tagasi räägiti Venemaal sellest, et oma sõjatööstuse toodangu kõrge hinna ja kehva kvaliteedi tõttu hakatakse välismaalt massiliselt kõikvõimalikku moodsat sõjatehnikat sisse ostma kuni Saksa Leopard 2 tankideni.

Kaasi sõnul toetub Venemaa sõjatööstus endiselt Nõukogude Liidu ajal välja töötatud tehnoloogiatele, neid vaid pealiskaudselt uuendades. Midagi põhimõtteliselt uut pole viimase 20 aasta jooksul loodud. Samal ajal on lääneriikide sõjatööstus edasi arenenud ning seesama Patria jalaväe lahingumasin on praegu venelaste analoogidega võrreldes põlvkonna jagu ees. Lisaks on Patria jalaväe lahingumasin ka omasuguste seas üks maailma parimaid.

Kui aga Venemaa sõjatööstust kureerivaks asepeaministriks sai Dmitri Rogozin, siis võeti suund oma sõjatööstuse toetamisele. Putin ise ütles, et välismaalt ostetakse vaid loetud eksemplare, et tutvuda ülevõtmist väärt tehniliste lahendustega.

Venemaa kaitsetööstus tahab Venemaa kaitse-eelarvest tehtavate hangete raha endale hoida ning nende lobi on Venemaal tugev. Lisaprobleemiks on kujunenud, et Araabia kevade tõttu on Vene sõjatehnika ekspordi senine tõusutrend katkenud, sest Liibüa sugused kliendid on ära kukkunud. Seda enam tahab sõjatööstus kaitsehangete raha kodumaal hoida.

"Mõistuspärast lähenemist ei tasu sealt otsida. See võib vabalt olla mingi hanketegevuse heitlikust iseloomust sõltuv piruett," lausus Kaas. Tema sõnul teevad kõrged Vene mundrikandjad aastas 3-4 taolist huvitavat avaldust välismaa relvastuse soetamise kohta.

Venemaa toodab ise BMP seeria jalaväe lahingumasinaid, millega saab lisaks jalaväe transportimisele osaleda ka lahingus. Lisaks on neil ka BTRi ratassoomukite seeria, mis pole mõeldud lahingus osalemiseks, vaid jalaväe transportimiseks.

Soomlastel soovitas Kaas enne soomustehnika müüki aga mõelda selle peale, et Venemaa viimase 10-15 aasta sõjategevuses Põhja-Kaukaasias on hukkunud kümneid tuhandeid tsiviilelanikke ning toimunud on massiliselt inimõiguste rikkumisi.
Patria jalaväe lahingumasinad on ratastel, mitte roomikutel ning just ratastel jalaväe lahingumasinad on ette nähtud Venemaa keskmise relvastusega motoriseeritud brigaadidele, mis peaksid edaspidi moodustama Vene sõjaväe selgroo.

Kaasi sõnul on esialgne info väga ebaselge ning seetõttu pole teada, millise konfiguratsiooniga masinaid venelased osta tahaksid. Patria jalaväe lahingumasinaid ehitatakse moodulitest, mida saab erinevate ülesannete täitmiseks vähese vaevaga vahetada.

"Aga BTR ajab venelastel asja ära," nentis Kaas, kes seetõttu oletas, et seda tehingut ei toimu.