Hiina neljas mehitatud kosmoselaev Shenzhou-9 kolmeliikmelise meeskonnaga pardal stardib ilmaruumi kell 18.37 kohaliku aja järgi (13.37 Eesti aja järgi), vahendab BNS.

Taikonaudid viivad läbi Hiina esimese mehitatud kosmosepõkkumise. Tegemist on tehniliselt keeruka protseduuriga, milles ühineb kaks suurel kiirusel orbiidil liikuvat kosmoselaeva, ja see on 2020. aastaks alalise kosmosejaama rajamise plaani järjekordne etapp.

Shenzhou-9 põkkub Maast 322 kilomeetri kaugusel kosmosemoodul Tiangong 1-ga.

Kaks taikonauti asub elama ja töötama moodulisse, et seda testida, kolmas jääb võimalike häireolukordade puhuks Shenzhou-9 kapslisse. Riigimeedia teatel kestab missioon umbes 10 päeva ning taikonaudid naasevad maale kapslis, mis maandub langevarjude abil Hiina lääneosa steppi.

Liu, kelle tegemisi kosmoselennu eel on Hiina meedia huviga jälginud, teeb Hiinast kolmanda riigi Nõukogude Liidu ja USA järel, kes saadab oma tehnoloogiat kasutades ilmaruumi naise.

Liu on Hiina rahvavabastusarmee major ja hävituslendur, ta on abielus, kuid lapsi tal ei ole.

"Mulle on esimesest päevast peale öeldud, et ma ei erine millegi poolest meestaikonautidest," ütles naine reedel usutluses riiklikule telekanalile CCTV.

Tema meeskaaslased on Xinhua teatel Jing Haipeng ja Liu Wang.