Salo linna hinnangul töötute arv linnas pea kahekordistub Nokia koondamiste tõttu. Varem oli töötuid 11 protsenti, kuid järgmisel aastal kasvab nende osakaal 20 protsendini. Juntti sõnul on see salolastele inimlik tragöödia, kirjutab Turun Sanomat.

Salo linnavolikogu esinaine Katja Taimela nimetas juhtunut varem lausa surmalöögiks linnale. Mõne aasta jooksul on Taimela sõnul linna tööstusettevõtetest kadunud kuni 5000 töökohta. Tema sõnul tuleb tulevatel aastatel teha karme majanduslikke otsuseid, vahendab MTV3.

Salos on olnud koondamiste tõttu süngeid päevi varemgi, aga neljapäevast kujunes sellele Päris-Soome maakonnas asuvale linnale mustem kui öö. Mobiiltelefonitehas suletakse, mis tähendab 850 inimese koondamist, kirjutab Ilta-Sanomat.

Kohaliku tööstuse kasvu ja sisserände taktis loodi minevikus Salosse heaoluteenuseid. Selle õhinaga ei jäänud sukasäärde raha. Maksutulude vähenedes ootavad nüüd ees kärped.

Salost võib käia tööl Turus, aga ka sealses tööstuses on oma kriis ja Nokiast vabanevat tööjõudu vastu võtta ei suudeta.

Varem oli Soomes kombeks pahaks panna, et Nokia haarab kõik IT-spetsialistid omale. Nüüd on küsimus, kellele Nokia töötajad kõlbavad.

Koondamisuudis oli neljapäeval Salos kõigi huulil, kirjutab Turun Sanomat.

„Täiesti jube! Ma poleks uskunud, et kogu tehas. Kogu päev on sellest räägitud,“ ütles 22-aastane Jenni Sorvali.

Paljud maadlevad juba nüüd kodulaenudega. Maja on keeruline maha müüa.

„Ühel mehel on olnud pool aastat maja müügis ja seda pole isegi vaatamas käidud,“ rääkis 43-aastane Joakim Harju.

Ka Harju naine töötab Nokias. Töökoha säilimise kohta pole veel midagi teada, aga koondamisi on kardetud küll.

„See on küll mitu aastat olnud nii, et lõpparve tuleb kas jõuluks või jaanipäevaks,“ ütles Harju. Tema sõnul ei julgenud paljud isegi minna vaatama töötajatele mõeldud videokonverentsi, kus esines Nokia juht Stephen Elop.