Suurbritannia peaminister David Cameron on öelnud, et mingeid läbirääkimisi ei peeta. Neljapäeval tähistati Falklandi saartel 1982. aasta 74-päevase Argentina okupatsiooni lõpu aastapäeva jumalateenistusega saarte pealinna Port Stanley kirikus, teatab BBC News.

Seejärel toimus sõjaveteranide paraad 255 Briti sõjaväelase ja kolme Falklandi tsiviilisiku mälestuseks, kes sõjas Argentinaga hukkusid. Surma sai ka 650 argentiinlast.

President Fernández ütles ÜRO-s, et Malviini saared, nagu neid Argentinas nimetatakse, on osa Lõuna-Ameerika mandrilavast.

„Kuidas saab väita, et 14 000 kilomeetri kaugusel saab see olla Suurbritannia territoorium?“ küsis Fernández. „Suurbritannia kasutab ära oma privilegeeritud positsiooni ÜRO julgeolekunõukogu alalise liikmena. Malviinide küsimus on proovikivi, mis peab näitama, kas me oleme võimelised vananenud eelarvamustest ja klišeedest üle saama, sest maailm on muutunud ja tegijad on uued.“

President Fernándezi sõnul palub Argentina ainult võimalust rääkida saarte suveräänsuse üle ning tõsiasi, et need on endiselt Briti võimu all, on solvang sellele maailmale, millest kõik unistavad.

Samal istungil esines ka kaks Falklandi saarte esindajat, kes kuulutasid, et neil on õigus enesemääramiseks. Mike Summers ütles, et Falklandi saarte elanikel on eraldiseisev ja selge identiteet ning saared on nende maa ja kodu.

„Nii palju kui Argentina tahab meid olematusse kustutada, et rahuldada oma õigustamata himu meie maa järele, kuulub selline käitumine teise ajastusse ning seda ei tohiks moodsas maailmas lubada,“ ütles Summers.

Summers tahtis Argentina presidendile üle anda kirja, milles Falklandi valitsus pakub läbirääkimisi, kuid teda ei lastud ligi.

Argentina välisminister keeldus kirja vastu võtmast ja ütles, et see tuleks saata saatkonda.

Neljapäeva õhtul Falklandi saarte valitsuse vastuvõtul kõnelnud Suurbritannia peaminister Cameron rääkis agressioonist üle vee.

„Minu sõnum Argentina valitsusele on selline: Ühendkuningriigil ei ole teie suhtes agressiivseid kavatsusi. Süüdistused militariseerimises ja tuumaähvardustes on liialdused ja propaganda. Aga ärge alahinnake meie otsustavust. Ähvardused ei tööta, katsed saarlasi hirmutada ei ole edukad, sest Suurbritannia on valmis ja tahab Falklandi saarlaste eest välja astuda igal ajal. Nii kaua, kuni nad tahavad jääda Briti territooriumile, jääb see nii,“ kuulutas Cameron.

Valitsuse hoonetel Londonis lehvis neljapäeval Falklandi saarte lipp.