Jesse sõnul on Eesti meeste varase suremuse konkreetsed tagajärjed sündimata lapsed noorelt surnud meestelt, ilma toitjata ja isata jäänud pered ning oluline vaesusrisk pensionieas naistele, kes peavad oma püsikulud majandama üksi.

Miks surid mehed enne 65 eluaastat?

Jesse loetles meeste surma põhjustena vereringeelundite haigused, alkoholi liigtarbimise, suitsetamise, ebatervisliku toitumise ja vähese liikumise. Umbes 750 mehe surma põhjuseks olid õnnetusjuhtumid, mürgistused ja traumad, millest enamik on Jesse sõnul ennetatavad.

Mida teha?

Jesse soovitas kõikidele süüa mõistlikul määral ja tasakaalustatult, mitte suitsetada ja liialdada alkoholiga, mitte teha muid rumalusi ja haiguse korral pöörduda arsti juurde. „Lihtne, me kõik teame seda, miks me nii ei tee?“ küsis Jesse.

Poliitikutele pani Jesse südamele, et riiklikult peab tegelema alkoholi liigtarbimise ohjeldamisega. „Kui me tahame näha surmades olulist pildi muutust järgmiseks rahvaloenduseks, peame tegelema alkoholi liigtarbimise piiramisega. „Alkoholi liigtarbmine on riskitegur tervisele, elueale, elukvaliteedile, majandusele ja peresuhetele,“ kõneles Jesse. „Seal ei ole hõbekuuli, vajalik on kõikehõlmav sihiteadlik ja kestlik poliitika.“