Soomlasi hämmastanud kindrali avaldusi pole Venemaal üldse avaldatud, kuid Venemaa militaarpoliitikat jälgiv analüütik näeb neis üht märkimisväärset tõika, teatab YLE Uutiset.

„Venemaa peab NATO laienemist itta tõelise ohuna ja ennekõike on jutt Gruusiast,“ ütles Felgenhauer.

Felgenhaueri sõnul pöörati Makarovi kõne juures vähe tähelepanu sellele, et kindral süüdistas Soomet Gruusia toetamises isegi sõjaliselt.

„Meid paneb muretsema Soome ja Gruusia sõjaline koostöö, sest Gruusia poliitika on Venemaa-vastane ja riigil on revanšistlikke püüdlusi Abhaasias ja Lõuna-Osseetias,“ ütles kindral Makarov oma kõnes.

Soomes ei saada kõne sellest osast õieti aru. Vähemalt kaitseministeeriumis ei teata, et Soomel ja Gruusial oleks käimas sõjaline koostöö.

Tegemist võib olla kindralipoolse vääritimõistmisega, kuid Vene analüütik ei pea avaldust juhuslikuks. Euroopa Liidu osana ei ole Soome tunnustanud Gruusiast neli aastat tagasi Venemaa abil eraldatud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust, vaid peab neid endiselt Gruusia osadeks.

„Makarovi kõne annab tunnistust Venemaa suhtumisest üldiselt,“ ütles Felgenhauer.

Venemaa teeb kõik selleks, et takistada NATO laienemist tema piiride äärde Kaukaasias.

Venemaad ärritab ka USA uus passipoliitika. Abhaasia ja Lõuna-Osseetia elanikud võiksid riigisekretär Hillary Clintoni sõnul reisida Ühendriikidesse Gruusia niinimetatud neutraalsete passidega, samas kui Vene passidega reisile soovijatele on üha tihemini Schengeni viisa välja andmata jäetud.

Venemaa väitel on tegemist provokatsiooniga, mis ei tule kasuks konstruktiivse õhkkonna loomisele Genfis alanud Kaukaasia-teemalistele kõnelustele. Venemaa on lisaks teatanud, et korraldab suve suurimad sõjaväeõppused Põhja-Kaukaasias.