EL-i eesistujamaa Taani teatel olid kõigi 27 liikmesriigi siseministrid otsusega nõus. Pettumust väljendas vaid Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström, kelle sõnul oodanuks ta liikmesriikidelt euroopalikumat lähenemist, vahendab BNS.

Sõlmitud kokkulepe võimaldab viisavaba Schengeni ruumi 26 riigil "erakordsetes oludes" piirikontrolli kuni aastaks taastada.

Nendeks oludeks on Prantsusmaa ja Saksamaa nõudel illegaalse immigratsiooniga seotud probleemid, mis on võlakriisi kõrval viimasel ajal üheks Euroopa kõige tundlikumaks poliitiliseks teemaks.

Ebaseaduslik piiriületus Schengeni välispiiril tõusis 2011. aastal 35 protsenti, 104 000 inimeselt 141 000 inimesele. Peamiselt lähtus immigratsioon araabia kevadest haaratud riikidest, selgub EL-i piirivalveametist Frontex.

Kuid suurima surve all oli Kreeka-Türgi piir, kus registreeriti mullu 55 000 illegaalset piiriületust.

Odav lennuühendus Türgiga ning konfliktid sunnivad inimesi Afganistanist, Pakistanist ja Somaaliast põgenema. Seega ennustatakse sisserände kasvu.

Eelnõu mustandis ei toodud illegaalset immigratsiooni välja põhjusena piirikontrolli taastamiseks ning Malmströmi sõnul ei ole Schengen kunagi olnud mõeldud immigratsiooni kontrollimiseks.

Ta tõi sel nädalal välja ka asjaolu, et pärast seda, kui Saksamaa ja Prantsusmaa aprillis oma nõudmised esitasid, on Prantsusmaal valitsus vahetunud. Parempoolse Nicolas Sarkozy asemel sai presidendiks sotsialist François Hollande. Sarkozy ähvardas parempoolsete hääli püüdes Prantsusmaa Schengenist aasta jooksul välja viia, kui ebaseaduslikku sisserännet kontrolli alla ei saada.

Praegu lubab Schengeni lepe taastada piirikontrolli terrorismi või julgeolekuohu korral spordivõistluste või muude sellelaadsete rahvarohkete sündmuste ajaks.