„"Eesti kaitsevägi on alates 1990-ndatest aastatest, mil ma teiega esmakordselt kokku puutusin, tugevalt arenenud – teid iseloomustavad professionaalsus ja tõhus koostöö teiste riikidega näiteks õhuturbe ja sõjalise hariduse vallas,“" ütles varem mitmel korral Eestit külastanud kindral Syrén. "„Samuti olete üks väheseid riike, kelle kaitsekulutused on 2% tasemel sisemajanduse kogutoodangust."“

Euroopa Liidu sõjalise komitee esimehe sõnul on ka lähipäevil algav õppus Saber Strike heaks näiteks nii Balti riikide omavahelisest koostööst kui koostööst liitlastega.

Euroopa sõjalisest koostööd rääkides rõhutas kindral Syren, et edu võti on senisest veelgi suuremas ühtsuses ja koostöö kasvus. "„Euroopa on keeruline maailmajagu, millel ees on palju võimalusi, edu tulevikus toovad ühtsus ja üksteisemõistmine. Kaitsealases koostöös on näiteks ühishanked ja sõjaline haridus vaid mõned paljudest valdkondadest, kus Euroopa riigid kindlasti saavad koostööd teha,“" ütles ta.

Homme külastab Euroopa Liidu sõjalise komitee esimees Ämari lennubaasi ja tutvub õhuväega ning saab ülevaate järgmisel nädalal algavast rahvusvahelisest õppusest Saber Strike. Ämari lennubaasis kohtub sõjalise komitee esimees ka Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitseministritega. Oma visiidi teise päeva pärastlõunal kohtub kindral Syrén välisministeeriumi asekantsleri Sulev Kannikesega ja külastab Lennusadamat.

Homme hommikul kell üheksa asetab rootslasest kindral Syrén pärja Vabadussõja Võidusamba jalamile. Eesti Vabadussõjast võttis osa ka paarsada Rootsi vabatahtlikku.

Euroopa Liidu sõjaline komitee on kõrgeim sõjaline juhtorgan Euroopa Liidus, kuhu kuuluvad liikmesriikide kaitsevägede juhatajad. Sõjalise komitee ülesandeks on nõustada sõjalistes küsimustes ELi poliitika- ja julgeolekukomiteed ning juhtida ELi Sõjalise Staabi tegevust.