"Kas president Ilves seda tahtis või ei tahtnud, aga tema postitus on ületanud mõõtmed ja väljuvad isiklikku laadi postituse piirest,“ ütles Lobjakas Delfile. „See suund on kahetsusväärne.“

Lobjaka sõnul ei tohiks eksperthinnangud kaasa tuua poliitilist hinnangut. "Kahtlustada Krugmani Eesti suhtes viha pidamises on naeruväärne. Eesti on tema jaoks majandusliku analüüsi objekt, aga
president on rünnanud teda poliitiku positsioonilt," rääkis Lobjakas.

Lobjaka sõnul on kahetsusväärne, et presidendi sõnum on maetud emotsionaalse ja selgelt isiklikku laadi tooni alla.

"President sisuliselt ütleb, et Krugman on ebakompetentne, peaks vait olema, ning paneb talle suhu solvavaid sõnu, mida teadlase lakoonilises blogipostituses ei leidu," rääkis Lobjakas. "Arusaamatu on viide presidendi enda alma materile, kuna ta pole majandusteadlane."

Lobjaka sõnul on Ilvese reaktsioon Twitteris võitlus tuuleveskitega. "Tark inimene teab, millised lahinguid valida," viitas Lobjakas ingliskeelsele mõtteterale.

Lobjaka hinnangul oleks president Ilvesel mõistlik kaaluda Krugmanile isikliku vabanduse saatmist. "Selgelt ei ole Krugman milleski süüdi ja pole Ilvese solvangut ära teeninud," lausus ta.

Juhtivpoliitikutel peab olema kohusetunne

Lobjakas tunnistas, et ta isiklikult on olnud seda meelt, et Eesti poliitikud võiksid twiitida ja omada Facebooki kontosid nagu see on kombeks Skandinaavias ja mujal.

"Nüüd on presidendil konto olemas ja selles mõttes on kõik hästi, aga nüüd on küsimus selles, mida seal jagada," kõneles Lobjakas. "Antud juhul peegeldub see tema ametist lähtudes tagasi riigile."

Lobjakas leiab, et juhtivpoliitikute ja riigi esindajate jaoks on väga oluline piiri- ja proportsioonide tunnetus ning teatud mõttes kohusetunne. „Avaliku elu tegelase iga sõna kaalub kordi rohkem kui tavainimese sõna ja selle taga peaks olema ka vastutus,“ lausus Lobjakas.