Venemaa ja Hiina juhtimisega organisatsioon võttis otsuse vastu päev pärast seda, kui Süüria opositsioon teatas vähemalt sajast valitsusvägede käe läbi tapetust. Süüria valitsusväed tapsid kolmapäeval riigi keskosas Hama provintsis uues veresaunas umbes sada inimest, ohvrite seas on palju naisi ja lapsi, teatas opositsiooniline Süüria rahvusnõukogu AFP-le, vahendab BNS.

SKO kutsus leidma "rahumeelset lahendust Süüria probleemile läbi poliitilise dialoogi".

"Liikmesriigid on vastu sõjalisele sekkumisele selle regiooni asjadesse, avaldades survet võimu üleandmiseks või kasutades ühepoolseid sanktsioone," seisis SKO Pekingis peetud tippkohtumise lõppemisel allkirjastatud avalduses viitega Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika regioonile.

Avaldusele andsid allkirja Hiina, Venemaa ja veel kuus SKO täisliiget - Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.

SKO avaldas ühtlasi vastuseisu sõjalise jõu kasutamisele Iraanis, öeldes, et see seaks ohtu üleilmse julgeoleku.

"Igasugune katse lahendada Iraani probleemi jõuga on vastuvõetamatu ning võib viia ennustamatu olukorrani, mis ähvardab regiooni ning kogu maailma stabiilsust ja julgeolekut," seisis avalduses. Kahepäevasel tippkohtumisel Hiina pealinnas osales ka vaatlejariigi Iraani vastuoluline president Mahmoud Ahmadinejad.

Moskva ja Peking on pidevalt vastu seisnud rahvusvahelisele sekkumisele Süürias, kus mullu märtsist alates kestnud veresaunas on tapetud üle 13 500 inimese. Rahvusvaheline surve on üha enam aga nõudnud Venemaalt ja Hiinalt oma seisukohtade muutmist.

Süüria opositsiooni väitel tapsid president Bashar al-Assadile lojaalsed üksused sadakond inimest, kelle seas oli naisi ja lapsi. Süüria võimud on süüdistused uutest tapatalgutest taas tagasi lükanud. Ühendriigid nõudsid ühtlasi USA välisministri Hillary Clintoni kolmapäeval Türgis Istanbulis esitatud Süüria-strateegias, et Damaskuse režiim loovutaks võimu täielikult üleminekuvalitsusele.

Nõudmisele eelnes vaid mõni tund enne seda Hiina ja Venemaa uus kinnitus, et nad seisavad jõuliselt vastu igasugusele režiimimuutusele või rahvusvahelisele sekkumisele Süürias. See omakorda värskendas pinnast uueks diplomaatiliseks patiseisuks.

Venemaa ja Hiina on vetostanud kaks ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni Assadi režiimi vastu, kuid samas toetanud ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani plaani konflikti lõpetamiseks.

Annani plaani kohaselt pidi vaenupoolte vahel algama relvarahu 12. aprillil, kuid selle efektiivsuses on kaheldud juba algusest peale, üha kasvav vägivald on olnud vaid selle tõestuseks. Paraku ei ole suutnud osapooli relvarahust kinni pidama sundida ka ligi 300 ÜRO vaatleja viibimine Süürias.

Aastal 1996 loodud SKO koosneb viiest asutajaliikmest - Venemaa, Hiina, Kasahstan, Kõrgõzstan ja Tadžikistan -, ja 2001. aastal liitunud Usbekistanist. Lisaks on organisatsioonil viis vaatlejariiki - Afganistan, India, Iraan, Mongoolia ja Pakistan. Neist viimane on esitanud ka taotluse liituda SKO-ga.

Organisatsiooni kuue täisliikme pindala moodustab Maa suurima mandri, Euraasia, pindalast 60 protsenti, rahvastiku arv ulatub veerandini. Kui siia juurde arvestada ka vaatlejariigid, puudutab SKO poolt inimkonnast.

SKO ametlikud töökeeled on hiina ja vene keel.