Täna võttis riigikogu vastu maagaasiseaduse ja majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse muutmise seaduse eelnõu. Selle kohaselt on AS Eesti Gaas ülisuure rahalise sanktsiooni ähvardusel kohustatud võõrandama temale kuuluva maagaasi ülekandevõrgu ning osaluse AS-is EG Võrguteenus.

Eelnõu menetlemise käigus on eelnõu puudustele tähelepanu juhtinud ja osundanud vajadusele põhjalikult kaaluda pakutud õiguslikke lahendusi nii riigikontroll, Eesti välispoliitika instituut, Teaduste Akadeemia kui ka õiguskantsler. Riigikogu õigus-ja analüüsiosakond on seisukohal, et seaduse eelnõu on vastuolus põhiseadusega.

Eesti Gaasi hinnangul on eelnõu autorid ja otseselt huvitatud isikud avalikkust teadlikult eksitanud väitega, et eelnõud on täiendatud ja enam pole tegemist sundvõõrandamisega.

Õiguslikust vaatenurgast on sundvõõrandamisega nende arvates tegemist sõltumata sellest, kas Eesti Gaasi vara võõrandamiseks viiakse läbi sundvõõrandamise menetlus nagu see oli ette nähtud eelnõu algversioonis või sunnitakse suure trahvi ähvardusel Eesti Gaasi võõrandama maagaasi ülekandevõrk.

Kuivõrd eelnõu kohta tehtud kriitikat ei ole arvestatud, siis pöördub Eesti Gaas presidendi poole palvega jätta seadus välja kuulutamata selle vastuolu tõttu põhiseaduse §-ga 32 ja 11-ga. Eesti Gaasi hinnangul ei ole taoline sundvõõrandamine kooskõlas, kuna seatud eesmärki saaks saavutada teisi ülekandevõrgu eraldamise mudeleid kasutades.

Austria, Tšehhi, Sloveenia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ungari on gaasituru avanud teist, nn ITO mudelit kasutades ja selle mudeli sobivust on tänaseks positiivselt hinnanud ja kinnitanud ka Euroopa Komisjon, leiab Eesti Gaas.