„Ta ei ole mitte ainult geniaalne pianist, vaid üks 21. sajandi suurimaid muusikuid,” kirjutas Fazıl Say kohta Pariisi suurim päevaleht Le Figaro. Türklane mängib nagu väike kurat, ta tunneb ennast hästi nii klassikas, džässis kui rahvamuusikas. Ta on kosmopoliit, kes täidab kontserdisaalid noorte inimestega.

Fazıl Say on sündinud 1970 Ankaras. Kodulinnas õppis ta ka klaverimängu ja komponeerimist. Hiljem jätkas ta muusikaõpinguid Düsseldorfi Robert Schumanni instituudis ja Berliini konservatooriumis. Võitnud 1994 konkursi Young Concert Artists International Auditions, oli talle tee avatud maailma kuulsamatesse kontserdisaalidesse. Kui populaarne on Fazıl Say Saksamaal, seda kajastab see, et Baden-Badenis tutvustas muusikut publikule Festspielhausi indendant Andreas Mölich-Zebhauser isiklikult.

Kuid pianisti tuntakse ka eduka heliloojana, tema teoste hulka kuuluvad „Black Hymns“, „Nazim“, „Reekviem Metin Altiokile“, ja “1001 ööd haaremis”. 2006 kirjutas muusik alla tähtajatule eksklusiivlepingule Mainzis oleva kirjastaja Schott Music Publishersiga.

Nüüd süüdistatakse 42-aastast türklast “usuväärtuste solvamises”. Twitteris on Say kirjutanud: “Sa ütled, sinu ojades hakkab voolama vein, kas paradiis on kõrts? Sa ütled, et annad igale usklikule kaks neitsit, kas paradiis on bordell?” Say on toonud esile, et ütlused pärinevad pärsia luuletaja Omar Khayyami sulest. Tema kaitsja, Meltem Akyol teatas, et muusik lükanud tema vastu esitatud süüdistused tagasi. Protsessi alguseks on määratud 18. oktoober.

Kas Türgi soovib oma parimat muusikasaadikut hävitada?

Kui Fazıl Say peaks tõepoolest minema vangi, siis on karta, et see tähendab ka tema rahvusvahelise karjääri lõppemist. Muusiku kalender on täis plaanitud kontserte, need peaks ta peale vahistamist ära ütlema. Juba aprillis tõi populaarne muusik esile, et soovib oma kodumaale selja pöörata ja Jaapanisse elama minna. Põhjuseks tõi ta Türgi ebatolerantsuse.

Internetis avaldavad muusikasõbrad oma solidaarsust Fazıl Sayle. 6. juuni hommikuks oli alla kirjutanud 3772 inimest. http://supportfazilsay.com

Ateist Say on mitmesti kritiseerinud peamister Recep Tayyip Erdoğani islamikonservatiivset valitsust. Kuid muusik ei ole ainukene intellektuaal, keda on tiritud Türgis kohtu ette. Suurt tähelepanu äratas Nobeli kirjandusauhinna laureaadile Orhan Pamukile esitatud süüdistus. Kirjanik ütles: “Türklased on tapnud 30 000 kurdi ja 1 miljon armeenlast”. Pamuk mõisteti maksma rahatrahvi. Kuna ta sai pidevalt mõrvaähvardusi, kolis maailmas austatud literaat Ühendriikidesse. Samuti käsitleb nüüdseks Kölnis elav kirjanik Doğan Akhanli armeenlaste massimõrvu. Temagi vahistati 2010, kuid lasti hiljem tõendite puudumisel vabaks.