Eesti Päevalehe ajakirjanik Dannar Leitmaa ütles Delfile, et president ei saa enda sõnul aru, miks ta nii populaarne on, kuna ta kirjutab ju eesti keeles. Kahtlustades, et lätlastest uudistajad tekstide mõistmiseks tõlkeprogramme kasutavad, märkis president, et ta Google Translate'i eriti ei usalda. Sellele väitele järgnes saalis naerupahvak.

President rõhutas, et kuigi sageli rõhutatakse, et Eesti ja Läti on erinevad, siis on need erinevused kosmeetilised ja marginaalsed. Ta rääkis ka, et majandusbuumi ajal tehti palju vigu, erasektor võttis liiga palju laene, kuid erinevalt paljudest teistest riikidest Eesti ja Läti õppisid vigadest, kärpisid ja rahvas toetas seda. See peaks olema presidendi hinnangul julgestuseks ja eeskujuks nendele (Lõuna-)Euroopa riikidele, kes just seetõttu ei kärbi, et kardavad, et rahvas ei toetaks neid.

Korduvalt on president rääkinud, et Eesti ja Läti peaks tegema koostööd infrastruktuuri tugevdamiseks, muidu jääme nii energia- kui ka transpordisaareks, kuid saared ei saa omaette hakkama. Just see on põhjus, miks president Ilves Rail Baltica projekti toetab.

Veel rääkis president, et Eesti ja Läti vajaks ühist IT-taristut, märkides, et kui üheks probleemiks on meil keeleerinevus, siis internetis kaubeldes pole keel probleem. Sõna võttis president ka euro teemal ning ütles, et viimase küsitluse järgi oli Lätis euro toetajaid vaid 15 protsenti. Nii sai meie president eile interneti kommentaariumides palju kriitikat, kuna rääkis, et ilma eurota oleks riikide probleemid veel suuremad. Kriitikast ei lasknud president end heidutada ning rääkis tänagi, et euro on väikeriikidele eluliselt oluline.