Eesti Päevalehe ajakirjanik Dannar Leitmaa rääkis Delfile, et kella poole viie ajal lõppes Riias pressikonverents, kus osalesid Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Läti president Andris Bērziņš.

Lätti rongiga läinud president Ilves ütles pressikonverentsil, et kui tahetakse, et Balti ühtsus oleks rohkem kui lihtsalt loosung, siis peaks alustama investeeringutest. Tema sõnul on kõige olulisem just taristutesse investeerimine. Seda muuhulgas seetõttu, et kui Rootsi saab minna laevaga, siis Lätti peab saama minna rongiga.

Läti president Andris Bērziņš rõhutas, et tema hinnangul tuleb ära oodata, kas Euroopa rahastab seda projekti või mitte, kuna lätlaste jaoks on oluline Euroopa suund. Rongiga saabumine on tema sõnul sümboolne ning räägib sellest, et oleme teel ühe suure koostööprojekti poole. Rõhutades veel kord, et palju sõltub sellest, kas Euroopa rahastab seda projekti või mitte.

Tseremoonia algas poole kolmest ja kohtumine kestis umbes pool tundi. Seejärel viidi pärgasid Vabadussambale ja Läti esimese demokraatliku presidendi Janis Čakste hauale.

Läti edu on ka Eesti edu

"Eestil pole teist sellist naabrit, keda me mõistaksime nii hästi kui Lätit. Meid on ühendanud Liivimaa ja meil on ühine ajalugu, aga veel olulisem – meid seob ühine tulevik Euroopas ja euroalas," ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Läti riigipea Andris Bērziņš'iga, teatas presidendi kantselei.

Eesti riigipea meenutas Vabadussõja soomusronge, kus eestlased ja lätlased sõdisid üheskoos meie maade vabaduse eest. Ta meenutas ka, et samamoodi – rongiga – sõitis Eestisse 1925. aastal Läti esimene riigipea Jānis Čakste, kes ütles toona: Eesti ja Läti lähenemine ei saa olla vaid sõnades ja tseremooniates, see peab olema igasse lätlasesse ja eestlasesse sissekasvanud, et peaks vastu kõikidele tormidele.

"Läti ja Eesti on teineteisele majanduslikult suurriigid, sest meie ettevõtjad on vastastikku niivõrd tihedates ärisidemetes," sõnas president Ilves. "Nõnda on Läti edu ka Eesti edu, sest teie heast käekäigust sõltub meiegi käekäik ja vastupidi."

Täna Riiga jõudnud president Ilves alustas Lätis kolmepäevast riigivisiiti. President Ilves ja Evelin Ilves kinkisid Läti riigipeale kunstnik Valli Lember-Bogatkina akvarelli "Cesis" ning tema abikaasale Dace Seisumale ehtekunstnik Anneli Tammiku hõbedast prossi ja kõrvarõngad.

President Ilves kohtub riigivisiidi ajal ka Läti parlamendi esimehe Solvita Aboltina, peaminister Valdis Dombrovskise ja Riia linnapea Nils Ušakovsiga, avab Eesti-Läti ärifoorumi, osaleb arvamusliidrite arutelul, külastab Riia Eesti kooli ja Kuramaal liivlaste piirkondi.

Omapoolse vastuvõtu annab Eesti riigipea homme õhtul Tallinki laeval Silja Festival, mis sõidab Riia-Stockholmi liinil. President Ilvest saadab ka 22-liikmeline äridelegatsioon.