Delegatsiooni kuulus vaid kolm mängijat – kapten Philipp Lahm ning poola päritolu veteranid Miroslav Klose ja Lukas Podolski. Lisaks neile käisid Auschwitzis koondise peatreener Joachim Löw, mänedžer Oliver Bierhoff ja DFB president Wolfgang Niersbach, vahendab The Local.

Graumann süüdistas pühapäeval juutide kesknõukogu kogukonnapäeval Hamburgis Bierhoffi „kolossaalses tundetuses ja maitsetuses“. Ta mõistis hukka selle, et ei suudetud organiseerida kogu meeskonna visiiti, nagu näiteks Inglismaa tegi.

Esmaspäevase ajalehe Die Welt teatel põhjendas Bierhoff delegatsiooni väiksust sooviga hoiduda meediatsirkusest.

DFB tahtis, et reedene üritus oleks madala profiiliga ning jalgpalluritel soovitati pressiga mitte suhelda. Selle asemel jäeti Auschwitzi muuseumi külalisteraamatusse lühike sõnum: „Ka jalgpalli jaoks esindab Auschwitz vaikset lugupidamisavaldust, kuid eelkõige kohustust rääkida.“

See madala profiili hoidmine pahandas Graumanni, kes mõistis hukka käest lastud võimaluse pöörduda sadade tuhandete noorte inimeste poole. Erilise põlguse osaliseks sai Bierhoff, kes on Graumanni sõnul süüdi sõnadega väljendamatu kahju tekitamises.

Märtsis ütles Graumann, et DFB saadab maailmale tapva signaali, kui Saksamaa visiit Ukrainasse ja Poolasse möödub ilma avaliku mälestusaktita.

See pahandas Bierhoffi, kes tundis, et Graumanni otsus asjast avalikult rääkida võttis Saksamaa koondiselt ära võimaluse näidata, et ta teeb iseseisvaid otsuseid.

„Visiit oli juba kavandamisel,“ ütles Bierhoff. „Loomulikult tegeleme me koos mängijatega holokausti teemaga, kas siis loengu või kaminaäärse vestluse näol.“

Nüüd tõlgendas Graumann tagasihoidlikku delegatsiooni kui Bierhoffi brutaalset kättemaksuakti tema varasema kriitika vastu. Graumann mõistis ka hukka väljendi „kaminaäärne vestlus“ kasutamise, sest see äratavat mälestusi suurest krematooriumist, mida koonduslaagris kasutati.

Saksamaa jalgpallikoondis polnud ainus spordiinstitutsioon, mis pühapäeval Graumanni pahameele pälvis. Ta mõistis hukka ka rahvusvahelise olümpiakomitee, mis teatas hiljuti, et Londoni olümpiamängude avatseremoonial ei toimu minutilist vaikusehetke 40 aastat tagasi Müncheni olümpiamängudel mõrvatud Iisraeli sportlaste mälestuseks.